SAJSI MC: " Žena ne smije biti ušutkavana i uskraćena za seksualno zadovoljstvo"

16/03/2019

Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi MC - beogradska reperica bez dlake na jeziku, koja već 10 godina stvara pjesme koje beskompromisno ispituju društvene nepravde i položaj žena u društvu headliner je ZbeLeTronove desetogodišnje obljetnice u Saxu.

ZbeLeTron se od 2009. bavi organizacijom partyja i promoviranjem prava LGBT zajednice te stvaranjem sigurnih prostora za inkluzivne klupske događaje. Na njihovom eventu "10 godina ZbeLeTrona – Lezbijska dekadencija" 23.3. u Saxu Sajsi će prvi puta uživo izvesti svoj novi sing "Ja bih da mi ti", a za Cosmo progovara o feminizmu i seksualnom oslobađanju žena. Iako svoj doprinos smatra malim, on je zapravo ogroman jer djevojke u regiji, čijom rep scenom Sajsi suvereno dominira, teško da će se u školi ili na televiziji naučiti boriti za sebe. Iz škole će ih poslati kući da se presvuku, ako ih u osmom razredu neki suučenik "zašlata", a na televiziji će vidjeti da se ljudima koji tuku žene ovdje ionako ništa na kraju ne dogodi.

Za tebe sam čula prvi put kada sam čula pjesmu "Mama" još u srednjoj školi. To je meni i mojim frendicama jedno vrijeme bila himna, zato te moram pitati otkud inspiracija za tu pjesmu?

Lijepo mi je čuti takve priče. Volim čuti i tumačenja ljudi kako su doživjeli taj tekst jer je to često različito od onoga što sam htjela reći. Poanta je u dvije klase, dvije krajnosti - Tiffany koja predstavlja hegemoniju i izobilje, odnosno neku bogatu državu, koja ponižava Milicu, malu i siromašnu državu, koja je stigmatizirana zbog svoje neimaštine. Nejednakost u društvu na različitim razinama mi je uvijek izvor inspiracije.

Najdraža mi je ipak "Liz Taylor", koliko ti je bitna poruka koju šalješ mladim djevojkama?

"Liz Taylor" je početak moje suradnje s Krankšvesterima i moj veliki izlazak na hrvatsko tržište i bitno mi je da je tekst u pjesmi toliko upečatljiv, iako je samo dionica. Bit je u seksualnom oslobađanju i pokretanju razgovora u javnosti o tome da žena ne smije biti ušutkavana i uskraćena za seksualno zadovoljstvo.

Smatraš li se feministkinjom i ako da, što to za tebe znači?

Feministkinje su ozbiljno posvetile svoj rad i djelo poboljšavanju statusa svih žena i širenju te davno započete ideje. Bilo bi neukusno da se ja nazivam feministkinjom jer ne uspijevam tome posvetiti toliko vremena i energije kao one, koje to rade godinama. Ipak, radim koliko je meni kao glazbenici i autorici omogućeno, dajem svoj mali doprinos.

Imaš novu pjesmu "Ja bih da me ti", što misliš zašto se žene još uvijek ne usude toliko otvoreno pričati o seksu?

"Ja bih da me ti" je pjesma u kojoj na sladak i pitak način ulazim u ulogu djevojke koja se baš zabavlja u krevetu s muškarcem, ona ima svoje fetiše i ne skriva to. Vrlo dobro zna što hoće i jasno to traži. S jedne je strane moja želja stvarati uloge i snimati pjesme iz njihovih cipela, a s druge strane to je moja odgovornost - zalagati se za žensku slobodu. Ne bismo trebale šutjeti i nitko ne smije stišati naš glas.

1

 Veseliš li se svom nastupu u Saxu, 23.3. na 10. godišnjici ZbeLeTrona? Kakva je zagrebačka publika?

Radujem se tom nastupu u Saxu, pogotovo zato što ću tamo prvi put uživo izvesti pjesmu "Ja bih da me ti". Vjerujem da će me publika srdačno dočekati jer sam u Zagrebu na to navikla. Puno sam puta nastupala u Zagrebu i uvijek je bilo divno, a opet drugačije. Lijep je osjećaj doći negdje gdje se osjećaš dobrodošlo.

I za kraj, nije tajna da voliš rejv, koje bi savjete dala curama u tim krugovima?

U mojim pjesmama ima dosta rejv motiva, ali izdvojila bih dio iz pjesme"Ajlajner", koji kaže: " Idi presvuci se, potrebne su ti udobne patike, uniforma i ratničke boje, rejv je kao bitka s prostorom i vremenom".

 

Foto: Alek Živković

Nina Liebhardt - Šupe

Novo

Komentiraj