Čudo zvano Madonna

22/08/2014

Ovu kolumnu Milane Vuković Runjić inspirirala je žena koja, uza sav spektakl, glamur, smjenu muškaraca, hendlanje djece, lude treninge i izmišljanje nove sebe, uspijeva biti “jedna od nas”

Neki dan pričala sam telefonom s prijateljem o Madonni. O tome kako je u svijetu celebrityja koji potraju sezonu ili dvije, postanu slavni s razlogom ili bez njega, ona pravi “čudnovati kljunaš”.  Čak i u svijetu celeba koji traju dulje od sezone, a i tu bi lista bila podulja, Madonna se opet ističe jer njezina “sezona” traje više od tri desetljeća. 

Bila sam djevojčica u osnovnoj školi kada se počeo vrtjeti njezin spot “Like a Virgin” (1984.) te sam jednim udarcem otkrila dvije za mene prilično važne činjenice: Madonnu i Veneciju, gdje je spot sniman. O tome kako je Madonna “ostarjela” slušam još od njezina albuma “Bedtime Stories” iz 1995., filmovi su joj, kaže većina, jednostavno grozni, zatrudnjela je svojedobno s osobnim trenerom kojeg je odbacila nakon što je rodila djevojčicu Lourdes, raspao joj se i brak s nadarenim redateljem Guyem Ritchiejem, ukratko, Madonna je stvarno radila svašta. Sjetimo se samo knjige “Sex” koju sam baš nedavno listala i koja, bez obzira na to što je iz 1990., izgleda podjednako provokativno kao i na dan objavljivanja. 

TKO je ta djevojka?

Čemu nas već desetljećima ta, za mnoge ne pretjerano zgodna, Madonna uči? Što god to bilo, uvijek se nađe novih konzumenata njezinih poruka. Mama joj je umrla kad je bila djevojčica, uspomene na djetinjstvo su bolne: tiho je govorila i šuljala se oko teško bolesne majke, nadajući se da ipak neće ostati bez nje. Kao sasvim mlada djevojka dolazi u New York puna ambicija, baš poput oceana cura koje žele uspjeti u Velikoj Jabuci, ali što je to bilo tako posebno u Madonni da ona do svoje 24. godine postane zvijezda? Njezin meketav glasić? Njezin smiješan stil odijevanja, s velikim križevima i mrežastim majicama te ponekim blajhanim pramenom, koji će potom obilježiti osamdesete? To što se ona prva igra seksualnošću, blago rečeno, jer otvoreno masturbira na svojim koncertima, ne boji se miješati svoje seksualne eskapade s kršćanskom simbolikom, poigrava se podjednako svojom spolnošću, kao i time što se zove “Madonna”? 

y

Da se zapitamo imenom njezina filma: TKO je ta djevojka? Postoji starogrčki bog kojeg ću na ovome mjestu zazvati, koliko god vas to začudilo: njegovo ime je Protej ili “morski starac”. Po zanimanju je čuvar morskih lavica, s kojima ga se može vidjeti kako spava na plaži. Ima dugu bradu, riblji rep i neizbježan trozubac. On je bog koji zna proricati budućnost: oni koji je žele doznati, moraju ga najprije uhvatiti. A to nije lako, jer Protej stalno mijenja oblike pa se u trenu može pretvoriti u lava, svinju, stablo ili lokvicu vode i tako pobjeći od onih koji ga love. 

Morska starica

Do danas se riječ “protejski” zadržala kad se želi reći da je nešto promjenjivo. Znajući budućnost, Protej se neprestano mijenja. Isto čini i morska starica ili morska lavica – Madonna. Samo se tako možete obogotvoriti: mijenjajući se. I premda je Madonna uvijek Madonna, ona je doista kraljica metamorfoze. Od božice sirovog seksa do božice istočne duhovnosti i transcendirane tjelesnosti, žene ruku ispisanih kabalističkom simbolikom, navijačice u minici, keltske vladarice s rogatom kacigom na glavi... Ono što je kod nje vječno i nepromjenjivo jest – spektakl. Sve što ona radi neminovno je spektakl, pa i ne čudi što se u kultnom filmu “Moulin Rouge” Baza Luhrmanna pojavljuje smiješna obrada pjesme “Like a Virgin”, koju izvodi – muškarac. 

y

Prošle godine Madonna se pojavljuje u spotu “Give me your Luvin’” kao nevina, plavokosa navijačica koja djetinje koketira s kamerama, a sve se to događa u njezinoj 55. godini. “Ona se cijela operirala”, reći ćete, ali čak i ta, “operirana” i “fotošopirana” Madonna djeluje iznimno uzbudljivo na svojim fotografijama – kako muškarcima, tako i ženama. Prije šest godina slikala se za naslovnicu Vanity Faira, oslonjena o Zemljinu kuglu, baš kao što joj i dolikuje: od tužne djevojčice bez mame do vladarice svijeta, od žene koju su mnogi prozvali beskrupuloznom, vulgarnom ili jednostavno – groznom, do jedine koja smiješnu i nestalnu titulu “celebrityja” već desetljećima nosi da i ne trepne. 

U mnogim njezinim pjesmama ima dirljive, gotovo djetinjaste iskrenosti (patnja zbog nesretne ljubavi, sreća što je postala majka, sreća što ima obitelj...), a druge pršte od neskrivenog seksa, zafrkancije i raspoloženja za tulume. Godinama će brojne ambiciozne plavuše čeznuti za titulom “nove Madonne”, ali to im iz nekog tajanstvenog razloga neće uspjeti. Jer nije stvar samo u tome da se skinete na pozornici ili u spotu i zapjevate pjesmicu o seksu.

Stvar je u tome kako Madonni uvijek uspijeva, uza sav spektakl, glamur, smjenu muškaraca, hendlanje djece, upornih posjeta teretani i izmišljanje nove sebe svake sezone biti – “jedna od nas”. I premda ne posjećujem teretanu, ne nastupam na stadionima niti sam izgubila sve kile nakon porođaja, premda mi seks na mahove znači mnogo, a nekad ga se i ne sjetim, uvijek ću znatiželjno pogledati što je Madonna opet smislila. Meni će možda neki njezin novi spot biti pomalo dosadan, ali gle čuda, zavoljet će ga moja trogodišnja kći. Jer takva je stara Madonna: uvijek regrutira nove obožavatelje, a i nas stare nekako drži. U našem svijetu u kojem ljubav traje do tri godine, Madonna se drži već punih trideset! Na tome joj doista trebamo skinuti kapu.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj