Boris Štok u filmu "Do posljednjeg daha"

04/04/2018

58 godina nakon kultnog Godardovog filma "Do posljednjeg daha" – kombinaciji krimića i ljubavne drame, filma koji je razbucao sva klasična pravila holivudskog narativa, a Jean Seberg i Belmonda pretvorio u nove idole izgubljene generacije, izvukli smo šest egzistencijalnih pitanja koje Jean Seberg na aerodromu Orly postavlja Jean-Pierre Melvilleu u cameo ulozi i postavili ih predstavniku generacije Y – talentiranom glazbeniku Borisu Štoku. Doduše, ne na aerodromu, nego u studiju.

Koja je tvoja najveća ambicija u životu?

Biti sretan i okružen ljudima koji me čine sretnim. Ok, moj cilj možda ne zvuči previše altruistično, ali vjerujem da ćemo samim time što smo sretni i drugim ljudima činiti dobro te im barem malo oplemeniti svakodnevnicu.

Što je moralnije – nevjerna žena ili muškarac koji te ostavlja?

Budući da ovo drugo nikad nisam doživio biram nevjernu ženu. Iako mi se čini da to baš nema prevelike veze s moralom, nego više s karakterom, jer ljudi naprosto čine ono što trebaju činiti.

Jesu li žene sentimentalnije od frajera?

Jesu sigurno. Pogledajte samo tko čini 80% moje publike – definitivno žene.

Postoji li razlika između erotike i ljubavi?

Pa vjerojatno postoji, iako je to meni vrlo slično. Ja osobno erotiku doživljavam vrlo intimno... Iako erotika, naravno, može biti i nešto što nema baš nikakve veze s ljubavlju.

j

Voliš li Brahmsa?

Naravno, ali od klasike zadnje vrijeme jedino što pustim je Erik Satie. 

A Chopina?

Volim njegove sonate, iako moram priznati da ipak više preferiram Liszta.

A sada skok u davnu prošlost. Poslušajte dijalog iz kultnog filma i saznajte što se u međuvremenu promijenilo u našim željama, uvjerenjima i muško-ženskim mitovima. Ako uopće...

P. S. Za one koji nisu gledali film, radnja je vrlo jednostavna. Naime, i sam Belmondo ju je opisao ovako.

"Kada mi je Godard dao scenarij u njemu je pisalo sljedeće:

On napušta Marseilles.

Krade auto.
Želi ponovo spavati s curom. Ona ne želi.

Na kraju ili preživi ili umire – odlučiti."

h

Ako smo vas zainteresirali obavezno pogledajte ovaj film iz 1960. godine koji je bio preteča novog vala, a nemojte propustiti niti tako french, minimalističke i egzistencijalističke pjesme Borisa Štoka...

Foto: Goran Čižmešija

Aleksandra Orlić

Novo

Komentiraj