Prolazi li i vaša majka kroz imena svih vaših braća i sestara prije nego vas napokon nazove vašim? Evo zašto!

17/01/2017

Ross na vjenčanju s Emily nije izrekao Rachelino ime zato što je bio nervozan i zabunio se...

Ako neprestano okrećete očima zato što vaša majka ili netko iz obitelji ne prestaje prolaziti kroz bar pet imena vaše braće, sestara, tetki, ujaka ili čak kućnih ljubimaca (da, nekima se i to događa) prije nego konačno dođe do vašeg, to nije zato što su stari i gube razum – to je zato što ih vole!

U intervjuu sa znanstvenicom Samanthom Deffler koja je odlučila doznati zašto njezina majka uvijek prolazi kroz bar nekoliko imena njezinih najbližih onda kad joj se želi obratiti, došli smo do nekih poprilično neodoljivih odgovora.

„To je posve normalna,, kognitivna pogreška“, kaže Deffler, ali ona nema nikakve veze s lošim pamćenjem ili starenjem. Jednostavno rečeno, naš mozak nosi svojevrsnu datoteku za imena naših najbližih pa, kad nekoga nazovemo pogrešnim imenom, to je zato što ga u tom trenutku biramo iz te iste datoteke i izgleda da se ponekad dogodi da ih prolazimo kroz gotovo sva.

„U trenutku kad se pripremate nekome obratiti, ne aktivirate samo njihovo ime, već i sva ostala imena“, objašnjava Neil Mulligan, kognitivni znanstvenik na UNC Chapel Hillu. Zato, kad vas vaša majka nazove imenom vašeg brata, Marka, samo se podsjetite da je to zato što se oboje nalazite u njezinom folderu naziva „OBOŽAVAM SVOJU OBITELJ“, a ne u folderu „HOĆE TO TAKO S GODINAMA“.

Ta ista datoteka može se proširiti i na ljude izvan obitelji, točnije, na romantične veze. Pa, ako još uvijek mislite da je Ross na vjenčanju s Emily izrekao Rachelino ime iz nervoze i zabune, žao nam je, Emily, ali to ipak nije tako. A sad nas ispričajte, mislimo da je vrijeme da se prisjetimo koje epizode.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj