Najbolji način da budete sigurni u svoju kontracepciju

01/02/2013

Vijest da je Francuska povukla s tržišta lijek Diane 35 i sve njegove generičke varijante prilično vas je uzdrmala te kad morate popiti svoju kontracepcijsku pilulu osjećate se kao da ćete zaigrati ruski rulet? Gle, s pravom ste zabrinuti, ali nemojmo paničariti, barem dok ne dođu konačni rezultati ispitivanja koje sada provodi Europska agencija za lijekove (EMA)

s

Ako niste upoznati, Francuska je Diane 35 povukla iz prodaje nakon što je smrt četiriju žena u posljednjih 25 godina povezana s korištenjem lijeka. Uzimanjem pilule navodno se povećava rizik od tromboze, plućne embolije i moždanog udara, no svejedno, u Hrvatskoj je Diane 35 još u ljekarnama.

Iako su liječnici preporučili da bi žene koje koriste Diane 35 trebale nastaviti terapiju, mi u Cosmu volimo biti 100 posto sigurni kad je o vašem zdravlju riječ pa vam preporučujemo da nazovete svog liječnika koji vam ih je prepisao, čisto da budete mirni. Porazgovarajte s njim ili, još bolje, dogovorite pregled (usput obavite i Papa-test i redovni pa ste ubili dvije muhe jednim udarcem!) i nemojte da vas pomisao na povratak dlakavosti ili akni spriječi da išta poduzmete.

Ove tablete nisu jedine koje mogu držati vaše hormone pod kontrolom, sigurno ćete pronaći zamjenske koje će vam odgovarati, a tko zna, možda će ispitivanje EMA-e dokazati da je sva ova buka podignuta uzalud. Vaš Cosmo će vas svakako obavijestiti o tome, a dotad jedan dobar savjet kako ćete smanjiti štetnost hormonalnih terapija – ako pušite, prestanite (opet dvije muhe jednim udarcem. :)

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj