Zašto još uvijek ne postoji lijek protiv menstrualnih bolova, jer je sve to 'u našoj glavi'? To nije u redu

09/02/2021

Zbrojili smo dva i dva i imamo se pravo ljutiti.

Kao da nije dovoljno grozno to što jednom mjesečno iz nas izlazi nešto što se čini kao litre krvi, najveći znak da ste dočekali još jednu mjesečnicu jesu oni jaki i neugodni grčevi na koje se, bez obzira na to što se događaju jednom mjesečno, jednostavno nikad nećemo naviknuti.

I, dok su neke žene rješenje problema pronašle u ibuprofenu i toploj dekici, kod drugih je bol toliko intenzivan da ih na sljedećih nekoliko dana veže za krevet, te im onemogućuje normalno funkcioniranje. Pa, je li moguće da, unatoč super naprednoj medicini, još uvijek nije pronađen lijek?

Pa, zbrojimo li dva i dva, sve ukazuje na jedan ozbiljan problem – seksizam.
Unatoč činjenici da čak 90 posto žena pati od simptoma PMS-a, a samo 19 posto muškaraca pati od problema erektilne disfunkcije, znantvenici otkrivaju kako se na problemu erektilne disfunkcije istražuje i radi čak pet puta više nego na činjenici da se ženski abdomen pokušava izjesti iznutra svakih 28 dana.

Logično je da lijek ne postoji budući da nitko ni ne radi na njegovom otkrivanju.
No stvari su još i gore. Problem leži u činjenici da za takva istraživanja jednostavno ne postoji nikakav budžet budući da su većina investitora muškarci koji, vjerovali ili ne, ne vjeruju kako su bolovi stvarna stvar. Prema riječima Kathleen Lustyk, psihologinje sa Sveučilišta u Washingtonu: „To je njihov ljubazan način da poruče kako je to sve u našoj glavi.“

Da, lako je za svaki problem koji se tiče jednog spola kriviti seksizam, ali ovo nikako nije prvi put da se tako nešto dogodilo. Naime, neprofitne organizacije poput WISE-a postoje samo kako bi uvjerili mlade žene da one mogu imati karijeru u znanosti, te kako bi ih ohrabrili da se odvaže na karijeru u znanosti, tehnologiji i inžinjerskoj industriji, područjima kojima i dalje u zastrašujuće velikoj mjeri dominiraju muškarci.

Čini se da su upravo ovakve neprofitne organizacije one na koje ćemo se morati osloniti budemo li htjeli učiniti promjenu u svijetu znanosti. Nije pogrešno zaključiti kako će, s porastom žena u ovom području, porasti i osvještenost o ženskim problemima kao i viši entuzijazam za pronalaskom odgovarajućeg lijeka. Onda kad budemo prepoznali jednakost spolova u području znanosti, svjedočit ćemo i širem broju istraživanja problema oba spola.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj