Zašto nam razgovor o spolnom zdravlju predstavlja neugodu?

03/09/2018

Svjetski dan spolnog zdravlja obilježavamo 4. rujna - jeste li spremni za malo introspekcije o svom intimnog zdravlju?

Čitati o spolnom zdravlju nije ni približno zabavno koliko je čitanje paprenih članaka o top pozicijama u seksu, loših priča s prvih spojeva i najnovijih recenzija high-tech seks igračaka. Totalno razumijemo, ali  isto tako, gdje bismo došli kada bismo ignorirali sve što nam nije zanimljivo ili nam je neugodno? Stvara li nam razgovor o seksu i seksualnom zdravlju zaista nelagodu? Ne bi trebao - ako smo dovoljno odrasli da to radimo, dovoljno smo odrasli da pričamo o svim aspektima seksa.

Sram
Čini se kako seks oduvijek stoji u sjeni srama. Koliko god želimo tvrditi da je to nerazumno, moramo to prihvatiti bez osude. Svatko ima pravo na vlastito mišljenje i osjećaje. Ali sram ne može biti izlika za neodgovorno ponašanje. Sram ne može biti razlog zašto ne kupujemo kondome ili zašto izbjegavamo redovite preglede kod ginekologa ili urologa.

Sebičnost
Ona je 'vjerna pratilja' srama. Jer zaista je sebično zanemarivati vlastito zdravlje zbog srama od vlastitog tijela ili srama od činjenice da se seksamo, ali usprkos tome i dalje svjesno biramo imati spolne odnose s partnerima koji najčešće nemaju pojma o našoj seksualnoj prošlosti. Jednako je sebično prisiljavati partnera da zanemari brigu o vlastitoj sigurnosti kako bi se 'očuvala spontanost trenutka' ili zato što je 'osjećaj bolji.'

Kontracepcija
Osim apstinencije, kondomi su jedina preventivna metoda koja štiti i od spolno-prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće. Kontracepcijske pilule - odličan izum - ali ne zaustavljaju prijenos tjelesnih tekućina između dvoje partnera, nije li tako? Ne postoji sto posto siguran način kako se zaštititi od infekcije - neke se bolesti prenose već samim kontaktom kože na kožu. Da, da, kondomi pucaju, no s druge strane, umanjuju rizik od zaraze za cca 99%. Nama se sviđaju ti izgledi, a vama?

Razgovor
Realno, nije bilo potrebno elaborirati bilo koju od ovih točaka, ali naumili smo današnji dan začiniti s malo #osviještenosti. Razgovor i rasprava o spolnom i reproduktivnom zdravlju, odgovornosti te pristanku ne bi trebali biti rezervirani za određene dane u godini niti bismo o svemu ovome trebali čitati samo kada u javnost izađu senzacionalno užasavajuće statistike vezane za spolno-prenosive bolesti i maloljetničku trudnoću.

Najvažnije od svega - ako imate spolno-prenosivu bolest, ona neće nestati ako ju ignorirate. Testirajte se, potražite pomoć, pričajte o tome. Damo li tim stvarima vlastito Ime, s njih ćemo skinuti svaki sloj srama i stigme.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj