Saznali smo zašto mjesečnice toliko bole

05/07/2016

Znanstvenici su konačno otkrili izvor neugodne boli za vrijeme „onih dana“.

Volimo znanost, a posebno onda kad nosi dobre vijesti. Danas nam je, na primjer donijela dvije dobre vijesti – ozonski omotač počeo se obnavljati što je divna vijest za cjelokupno čovječanstvo, a mi smo napokon saznali zašto svakog mjeseca nekoliko dana moramo trpjeti poprilično neugodne bolove.

Mjesečnice bole. Neke manje, a neke više, ali čini se kako onih dana u mjesecu jednostavno ne možemo zaustaviti neugodnost koja nas na našu milost ili nemilost, prisiljava na mini-odmor od odlazaka u teretanu ili općenito izlazaka iz kuće. Ipak, čini se da napokon znamo točan i dokazan razlog na pitanje zašto.

Naime, istraživanje objavljeno na stranici Journal of Women's Health nalaže kako je PMS uzrokovan upalom koja je izazvana biomarkerom zvanim C-reaktivni protein (CRP). Nakon ispitivanja preko tri tisuće žena, stručnjaci su potvrdili kako je prisutnost CRP-a usko povezana s dobro poznatim bolnim razdobljem prije mjesečnice.

„Promjene raspoloženja, grčevi, bol u leđima, povećan apetit, dobitak na težini, napuhivanje, bol u grudima, ali ne i glavi, potvrđeno su simptomi povišene razine CRP-a, biomarkera za upale“, tvrdi autor.

I, dok tvrde kako faktora povezanih s PMS-om ima mnogo, glavni razlog bolova krije se u upali koja, čini se, drži mehanističku ulogu u većini PMS-a.“

Pa, kako će ovo istraživanje pomoći u smanjenju neugodnosti? Stručnjaci savjetuju kako je najbolja preporuka za bitno smanjenje bolova prema njima se odnositi kao prema svakoj drugoj upali i kao takvu je tretirati.

Možda i nije nešto, ali je svakako početak i korak bliže onoj magičnoj piluli koja će zauvijek zaustaviti neugodne simptome, kojoj se svi veselimo s velikim uzbuđenjem.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj