Zašto biste trebali zaboraviti solarij

11/02/2016

Užasavajući podsjetnik na opasnosti koje kriju posjeti solariju

Iako se o štetnosti solarija zna već dugo, i dalje postoji velik broj žena koje redovito posjećuju beauty salone u želji za zavodljivim brončanim tenom. Jedna od njih bila je i Tawny Willoughby koja je upozorenja jednostavno ignorirala i koja je u solarij znala ići i do četiri puta tjedno kako bi njezin brončani ten bio što postojaniji. Nažalost, i ona je poput mnogih poklonika solarija opasnosti iskusila doslovno na svojoj koži kada joj je u 21. godini života dijagnosticiran rak kože. Od tada je čak pet puta imala karcinom bazalnih stanica (bazocelularni karcinom kože) te jednom karcinom pločastih stanica kože.


Danas 27-godišnjakinja, i dalje liječnike posjećuje svakih 6 do 12 mjeseci, a gotovo svaki pregled završava na isti način - uklanjanjem novog karcinoma. Upravo kako bi podsjetila ljude diljem svijeta na opasnosti solarija, ova je mlada mama javno podijelila svoju fotografiju koja jasno prikazuje njezine bolne rane i ožiljke na licu. A evo i što je uz fotografiju poručila svijetu.

"Ako je ikome potrebna motivacija zašto ne leći u solarij ili se sunčati, izvolite! Ovo je primjer kako tretiranje raka kože može izgledati. Nanosite zaštitne proizvode i otiđite na sprejanje tena. Imate samo jednu kožu i trebali biste se brinuti o njoj. Nemojte dopustiti da vas sunčanje spriječi da vidite svoju djecu kako odrastaju. Meni je to najveći strah sada kada i sama imam dvogodišnjeg dječačića. ... Rak kože nisu uvijek madeži, od svih mojih karcinoma samo se kod jednog radilo o madežu. Primijetite li ikakvu sumnjivu, novu izraslinu, obavezno je provjerite, kao i sva oštećenja koja ne zacjeljuju te povremeno krvare, a povremeno se pretvaraju u krastice. Što prije otkrijete rak, to su manje šanse da jednog dana imate grozan ožiljak ili da rak prodre dovoljno duboko da metastazira. Melanom ubija, a nemelanomski tumori kože uglavnom ostavljaju gadne ožiljke no mogu biti jednako kobni. Nemojte biti statistika!"Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj