Zašto biste stvarno trebali prestati dirati svoje lice

05/03/2015

Kako prekinuti ovu groznu naviku.

Svijesno ili nesvjesno, previše ćemo se puta uhvatiti s rukama na licu – izražavajući osjećaje, prčkajući po ubodu ili prištiću ili jednostavno zato što ne znamo što bismo s njima. Vjerojatno su vam i sada negdje na licu.

Činjenica je, većina nas teško se rješava ove iznimno loše navike. Pitate se, zar je to baš tako loše? Je. Dopustite da vam objasnimo zašto.

Širi klice
Sigurno ste bar jednom negdje pročitali ili čuli da je vaša tipkovnica puno prljavija od WC-školjke javnog WC-a. Osim toga, tu su kvake, novac i niz ostalih stvari s kojima ste u stalnom dodiru, a na sebi nose ogroman broj bakterija. Dodirujemo li lice, bakterije s ruku prenosimo na ostatak naše kože tako povećavajući rizik od prenosa brojnih alergena i virusa. Vjerojatno ne biste voljeli lice obrisati krpom za pod. Ovo nije mnogo drukčije.

Pogoršava akne i ostale jade problematične kože
Dodirujući problematične točke na licu, riskirate širenje bakterija koje uzrokuju prištiće i akne. Osim toga, dodirivanjem znatno povećavate rizik za dermatitisom, psorijazom ili ekcemom.

Može uzrokovati vrećice ispod očiju
Ukoliko spadate pod skupinu ljudi čije se ruke i prečesto motaju oko očiju, ta bi vam navika trajno mogla ostaviti trag na licu. Diranjem tog područja uzrokujete pucanje krvnih žila što rezultira smanjivanjem elastičnosti kože. Koža ispod očiju je iznimno tanka i puna kapilara čije pucanje na vašim očima ostavlja tamne tragove.

Kvari šminku
Čini se očito kada to moramo reći, ali činjenica da vaša besprijekorna šminka ne ostaje besprijekorna do kraja dana nije uvijek uzrokovana jeftinim ili nekvalitetnim proizvodima – ponekad su krive vaše ruke. Sati provedeni u kupaonici dok pokušavate postići savršen izgled potrošeni su uzalud ako ćete ostatak dana provesti prokopavanjem lica.

Kako se riješiti ove loše navike?

  • Pokušajte pronaći mjesto za vaše ruke koje neće biti ni blizu vašeg lica – stavite ih u džepove, nosite rukavice ili sjednite na njih dok nemate što raditi.
  • Sa sobom uvijek nosite antibakterijsku tekućinu za ruke ili se pobrinite da vam je uvijek u blizini. Ako ne možete spriječiti ruke od dodirivanja lica, pobrinite se da ih prije dodirivanja očistite.
  • Zamolite ljude koji vas okružuju da vam kažu kad god primijete ruke na vašem licu i učinite isto za njih.
  • Redovito brinite o čistoći svojeg mobitela. Istraživanja su pokazala da čak 92% mobitela nose ogroman broj bakterija, a čak 16% prenose E.coli. Dakle, osim za vaše ruke, nabavite i antibakterijske vlažne maramice te se pobrinite da istu pažnju posvetite svemu što dotiče vaše lice.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj