Umanjuju li anti-baby pilule šanse za razvoj karcinoma?

17/01/2017

Iako postoje već desetljećima, oko njihove se koristi i štete još uvijek lome koplja...

Kontracepcijske pilule primarno sprječavaju začeće, no one i reguliraju menstrualni ciklus i pomažu nam u slučajevima dismenoreje (bolne menstruacije), a osim spomenutoga preventivno djeluju i na pojavu karcinoma maternice, kako je otkriveno studijom nedavno objavljenom u časopisu 'The Lancet Oncology'.

Studija je otkrila kako je u proteklih 50 godina zahvaljujući kontracepcijskim pilulama spriječeno 400 000 slučajeva karcinoma maternice te da je čak polovica tih slučajeva spriječena u posljednjih 10 godina. Do rezultata studije znanstvenici sa Sveučilišta Oxford su došli na temelju analiza 36 studija koje su obuhvatile 27267 žena s karcinomom te 115743 žene bez karcinoma maternice. Otkrili su kako žene koje koriste kontracepcijske pilule imaju smanjen rizik od razvoja karcinoma maternice te da svakih 5 godina konzumiranja pilula umanjuje šanse za razvoj karcinoma za 24%. Što bi značilo da je vaš rizik od razvoja karcinoma, uzimate li pilule između 10 i 15 godina, duplo manji.

Čak su i one žene koje su prestale uzimati kontracepcijske pilule imale smanjene šanse za razvoj karcinoma i 30 godina nakon prestanka uzimanja. Iako znanstvenici još uvijek nisu sigurni na koji točno način kontracepcijske pilule djeluju preventivno na pojavu karcinoma, vjeruju kako to ima neke veze s regulacijom količine estrogena koju tijelo proizvodi. Budući da one djeluju na način da tijelo misli da ste trudni, tijelo proizvodi manje estrogena, na temelju čega unutrašnji sloj maternice ne raste, a što inače može dovesti do pretjeranog rasta te u konačnici karcinoma. Iako je bilo nekoliko primjera štetnih posljedica uzimanja kontracepcijskih pilula, važno je da na umu imate da je prije uzimanja potrebno napraviti sve potrebne pretrage te se savjetovati sa svojim ginekologom i nipošto pilule ne izabirati i nabavljati na svoju ruku.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj