Tko bi rekao da vas ovo nadima!

30/09/2014

Ponekad ste toliko napuhnuti da vam se čini kao da ćete odletjeti u zrak? Neki uzročnici takvog stanja mogu se skrivati ondje gdje se najmanje nadate...

● MIješate voće 

Možda mislite da ste napravili dobro za svoje zdravlje kad ste nakon pudinga pojeli nektarinu, ali to može biti prava probavna bomba.  Voće se inače brzo probavlja, ali kad ga uzimate uz drugu hranu, probavljat će se kad i ona. A kad se voće dulje zadrži u crijevima, ondje će fermentirati i učiniti vas jako nadutima. Zato voće jedite dva sata prije obroka. 

● Napeti ste 

Stres negativno utječe na proizvodnju kiseline i probavnih enzima, kao i na ravnotežu dobrih crijevnih bakterija, a sve to, pogađate, pojačava nadutost. 

● Žvačete žvaku

O, da. Kad žvačete, gutate više zraka, što vodi do nadimanja, a i neki zaslađivači (ksilitol i sorbitol) mogu fermentirati u crijevima i izazvati nadutost.  

● Prebrzo jedete  

Kao i sa žvakaćom gumom, i na taj način progutate više zraka, ali vjerojatno i ne žvačete hranu pravilno, što dodatno opterećuje probavu.  

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj