Sve što trebate znati o klamidiji

20/02/2019

Osim činjenice da je jedna od najčešćih spolnih bolesti kod oba spola

Nije toliko opasna kao što mislite

Klamidija nije opasna bolest i samo stvarno rijetki slučajevi zahtijevaju bolničko liječenje. Ipak, ako ju imate dugo ili više puta, može predstavljati rizik za plodnost. Osim neplodnosti, klamidija može uzrokovati i ektopičnu trudnoću, koja može biti opasna po život (embrij "zapne" u jajovodu, umjesto da se "smjesti" u maternici).

Klamidija ne mora imati simptome

Kod žena simptomi su bol u zdjelici i abdomenu, vaginalni iscjedak i bol tijekom seksa i obavljanja nužde. Kod muškaraca su simptomi bol u testisima i iscjedak iz penisa. Međutim, možete imati klamidiju i bez simptoma, što je čest slučaj. Štoviše, čak kod polovice ljudi koji su zaraženi klamidijom simptomi potpuno izostanu.

Ne vjerujte svemu što čujete

Ima puno mitova koji okružuju klamidiju, a među najraširenijima su da klamidiju možete dobiti ako dijelite ručnike ili WC sa zaraženom osobom (neistina) i da klamidiju ne možete dobiti ako ste imali odnos samo s jednom osobom (možete, ako je ta osoba prije imala odnos s nekim drugim).

Može uzrokovati druge bolesti

Klamidija uglavnom zahvaća penis i grlić maternice, ali može zahvatiti i grlo, rektum i oči. Neliječena klamidija može uzrokovati artritis, a ako majka ima klamidiju pri porodu, dijete može imati problema s infekcijama očiju i pluća.

Jako je rasprostranjena

U Hrvatskoj je svake godine zabilježeno 600 - 800 novih slučajeva klamidije. Usporedbe radi u Velikoj je Britaniji taj broj na 126 000, a u Americi je zabilježeno čak 1,5 milijuna novih slučajeva klamidije godišnje.

Lako se liječi

Klamidija se liječi antibioticima koje moraju piti oba partnera. Iako se lagano izliječi i dalje ju je bolje spriječiti, a i to je lako - jednostavno koristite kondom!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj