Sve o pastama za zube

14/01/2016

Što vas je zanimalo, a niste znali

5000. pR. KR. Prve formule primitivnih zubnih pasta zabilježene su 5000 godine prije Krista, a Egipćani su 4. godine poslije Krista već pravili svoje paste za zube od soli, listova mente, sušenih cvjetova irisa i papra miješajući ih u puder za čišćenje zubi. (Ne isprobavajte ovo kod kuće jer ćete imati krvave desni:) 

1780. Vjerovali ili ne, krajem 18. stoljeća ljudi su polirali zube mrvicama preprženog kruha. 

1873. Te je godine prvi put proizvedena komercijalna pasta za zube koja je fino mirisala. Proizveo ju je Colgate i bila je u tegli.

1914. Nakon što je otkriveno da fluor smanju­je pojavu karijesa, on je postao sastavni dio formula popularnih pasti za zube na tržištu. 

1987. Izmišljena je prva jestiva pasta za zube namijenjena djeci s finim okusima. Takva pasta zapravo je prvotno izmišljena za NASA-ine astronaute kako bi na pohodima u svemir mogli prati zube, a da ne moraju pastu ispljunuti u svemirskom brodu (u kojem, podsjetimo, nema sile teže). 

1989. Tvrtka za njegu zubi Rembrandt izmislila je prvu pastu za zube koja je tvrdila da može izbijeliti zube i tako uljepšati osmijeh. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj