Što vaša menstrualna krv otkriva o vašem tijelu

21/10/2016

Što znače različiti intenziteti krvarenja i nijanse menstrualne krvi...

Vaša je menstruacija svojevrsni vodič kroz vaše tijelo - obratite li pažnju na način na koji krvarite, možete saznati puno toga o svom zdravlju. Ne trebate opsesivno voditi računa o svakoj sitnici, no poželjno je da znate kako vaše tijelo normalno fukcionira kako biste mogli prepoznati kada nešto nije u redu.

Krv je svjetlo crvene boje. Svjetla nijansa znak je početka krvarenja odnosno menstrualnog ciklusa i ona znači da je pred vama još poprilično puno dana intenzivnijeg krvarenja.

Krv je smećkasto crvene nijanse. Nemojte paničariti ako primijetite da vam krv nije klasične crvene boje. Smećkaste nijanse samo znače da je vaša menstruacija pri kraju, a što znači da slobodno možete prijeći na tanje i manje uloške ili tampone.

Vaše krvarenje više nije intenzivno kao prije. Ako ste navikli imati obilnija krvarenja, a onda ste odjednom primijetili kako vam se zaredalo nekoliko ciklusa koji su bili puno manje obilni, puno toga može biti u pitanju. Jedno od objašnjenja je kontracepcija. Ako ste nedavno stavili intrauterini uložak ili krenuli s uzimanjem kontracepcijskih pilula, normalno je da je vaša menstruacija manje obilata. U svakom slučaju to nije nuspojava koja bi vas trebala brinuti. Inače, jako slaba krvarenja nerijetka su među ženama s problemima sa štitnjačom te onim koje pate od poremećaja u prehrani. U takvim je slučajevima krvarenje jednako sve dok se situacija ne promijeni.

Jako obilna menstruacija. Pojačano krvarenje također može biti posljedica vaše kontracepcije, a osim toga, može biti indikator nekog polipa ili mioma maternice. Polipi najčešće nestanu sami od sebe pa nemate razloga za brigu, a miomima može biti potrebna liječnička pomoć kako bi se povukli. U svakom biste slučaju trebali svako pojačano krvarenje prijaviti svom doktoru, a posebice ako vam se čini da nešto nije u redu.

Puno zgrušane krvi. Krvarenje će biti ovakvo u danima kada najobilnije krvarite i kada jednostavno krvarite prebrzo da bi vaše tijelo stiglo razrijediti krv. Ako nu zgrušani komadi manji od kovanice, sve je u normali, no ako su znatno veći i k tome se pojavljuju u pratnji grčeva, otiđite na pregled jer postoji mogućnost prisutstva polipa ili mioma te postoji mogućnost da patite od sindroa policističnih jajnika.

Neredovit ciklus. Normalni mestrualni ciklus traje između 28 i 35 dana. Kada tek dobijete prvu menstruaciju, potpuno je normalno u počecima nemati redovitu te primijetiti lagano krvarenje između dvije menstruacije, no ako menstruaciju imate već godinama, a vaši su ciklusi i dalje neredoviti, to može upućivati na sindrom policističnih jajnika. Lagano krvarenje između dvije menstruacije može značiti neku spolno prenosivu infekciju poput klamidije, a može biti i nuspojava kontracepcijskih pilula. Osim toga, i polip može biti okidač za lagano krvarenje.  Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj