Što vam vaša vagina govori o vašem zdravlju?

04/01/2019

"Ona" vam možda poručuje da je vrijeme za posjet ginekologu, nemojte to ignorirati.

Iako ne postoje dva ista ženska spolna organa, zdrave vagine imaju neke ključne stvari zajedničke. Tako vas ni jedan dio od cerviksa do stidnice ne bi trebao peckati, boljeti ili iritirati na bilo koji način. Miris i iscjedak varirat će od žene do žene, ali se oni ne bi trebali bitno razlikovati u istim periodima ciklusa kod jedne osobe.

Evo pet stvari, koje su sigurno razlog za brigu.

1. Ako vas dole svrbi...

U to se ne uključuje povremena iritacija nakon brijanja ili posjeta teretani, ali ako vas kronično svrbi vagina ili stidnica, nešto nije u redu. Poriv za češkanjem može biti znak alergijske reakcije na sapun ili gel za tuširanje, koji trenutno koristite, ili može indicirati ozbiljnije probleme. Bakterijska se vaginoza primjerice događa kada se poremeti balans bakterija koje se normalno nalaze na intimnom području. Ozbiljniji problemi koje svrbež može predstavljati su gljivična infekcija ili spolno prenosiva bolest trihomonijaza.

2. Čudan miris

Vaginalni miris ovisi o nizu stvari kao što su vrijeme mjeseca, vaš izbor odjeće te koliko se znojite. Uzevši to u obzir može varirati od blagog do oporog, a promjena mirisa može biti i rezultat promjena u prehrani ili higijenskim navikama. Intenzivno neugodan miris ipak je vjerojatnije znak neke od spolno prenosivih bolesti, iako bi razlog mogao biti i puno jednostavniji - ako ste, primjerice, zaboravili izvaditi tampon pa je to uzrokovalo bakterijsku infekciju.

3. Neredovan ciklus

Promjene u ciklusu mogu uzrokovati nagle promjene tjelesne težine, intenzivno vježbanje i stres. Ipak, morate uzeti u obzir i mogućnost sindroma policističnih jajnika ili hormonalne neuravnoteženosti.

4. Ako vam se iscjedak promijeni

Voljeli bismo vam reći da postoji univerzalno prihvaćena količina, boja i gustoća vaginalnog iscjetka, no sve to toliko varira od žene do žene da je tako nešto nemoguće odrediti. Od prljavo bijelog i gustog do prozirnog i skliskog, mogućnosti su brojne. Ako primijetite da se vaš iscjedak bitno razlikuje od vašeg "normalnog" iscjetka, ta bi promjena mogla ukazivati na hormonalne promjene,  trudnoću, razinu hidratacije. Ukoliko se boja vašeg iscjetka znatno promijeni, to bi ipak moglo ukazivati na ozbiljnije probleme - spolno prenosive bolesti kao što su klamidija i gonoreja.

5. Izrasline i kvržice

Pronalazak izrasline ili kvržice ispod pojasa, može biti zastrašujuće, ali ne mora biti razlog za paniku. Najčešće je riječ o uraslim dlakama, koje su česta nuspojava brijanja, depilacije, alergijske reakcije ili znojnih tajica, ali ako kvržice ne nestanu u nekoliko tjedana, svakako posjetite liječnika.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj