Što uzrokuje srčani udar kod mladih ljudi?

19/03/2019

Koliko se to često događa? I, znate li razliku između srčanog udara i srčanog zastoja?

Félicité Tomlinson, sestra Louisa Tomlinsona iz One Directiona, je tragično umrla prošlog tjedna sa samo 18 godina, a pretpostavlja se da je uzrok smrti srčani udar. Vijest ne samo da je rastužila svijet, ljude je i šokirala činjenica da netko tako mlad može umrijeti od srčanog udara.

Kardiolog Simon Redwood tvrdi kako stu takvi slučajevi, kao što ste vjerojatno i pretpostavili, iznimno rijetki kod tako mlade populacije. Ipak on ističe da iako je srčani udar glavni uzročnik smrti muškaraca u dobi 45 - 54 godine, u zadnje je vrijeme primijećen porast srčanih udara kod mladih žena.

Razlika između srčanog udara i srčanog zastoja

Srčani udar se događa kada se koronarne arterije - arterije koje opskrbljuju srce krvlju - začepe i zaustave dotok krvi i kisika jednom dijelu srca, što dovodi do toga da taj dio mišića umre (ako se odmah na liječi).

Srčani zastoj se događa kada srce počne raditi u nenormalnom (neuobičajenom) ritmu u kojem ne uspijeva pumpati krv u ostale dijelove tijela.

Uzroci ova dva različita tipa iznenadne srčane smrti kod mladih ljudi se razlikuju.

profimedia-0329017458

Uzroci srčanog udara kod mladih ljudi:

1. Krvni ugrušci

2. Spontana koronarna disekcija (puknuće koronarne arterije koje ju blokira - može se dogoditi tijekom prevelikog tjelesnog napora ili trudnoće)

3. Droga, pogotovo kokain

4. Nasljedno loš kolesterol (obiteljska hiperkolesterolemija)

profimedia-0387412125

Uzročnici srčanog zastoja kod mladih ljudi:

1. Nasljedne srčane bolesti (npr. kardiomiopatija)

2. Poremećaji električnog sustava srca (koji su također nasljedni)

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj