Što se događa s vašim mozgom kad prije spavanja visite na mobitelu?

05/03/2015

Vaši roditelji govorili su vam da ga isključite prije spavanja, a sada vam to govore i znanstvenici.

Naši roditelji izmišljali su svakave priče kako bi nas spriječili da prije spavanja gledamo televiziju ili visimo na mobitelima. Ovog puta, bili su u pravu.

Dr. Dan Siegel, profesor psihijatrije objasnio je zašto je interakcija s mobitelima, tabletima ili računalima tik prije spavanja loša i štetna za naše zdravlje.

Naime, buljenjem u ekran prije spavanja, mi upijamo niz protona koji našem mozgu daju informacije da želimo ostati budni. Kad je vrijeme za spavanje, naš mozak krene lučiti melatonin koji nam omogućuje da se isključimo. Konzumiranje digitalnih informacija spriječava da se to dogodi. Ako svoje večeri redovno provodite satima se vrteći u krevetu, sada znate i zašto.

Ipak, posljedica konzumacije elektroničkih uređaja neće nam samo prouzrokovati umor sljedećeg dana. Dok smo budni, dragocjenim neuronima ne dopuštamo odmor koji im je potreban kako bi stanicama koje naš mozak čiste od toksina omogućili slobodan rad. Nije potrebno naglašavati koliko je to zapravo štetno za zdravlje.

Možda nećemo isprve poslušati roditelje, ali znanost bi trebali. Prema tome, odložite mobitele i provedite svoje večeri uz dobru knjigu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj