Što nam to hormoni rade svaki mjesec

13/01/2016

Zbog njih ne spavate, prežderavate se, napaljeni ste ili niste pa čak ponekad izvuku pravu zlicu iz tako divne osobe kao što ste vi... Lakše je prebroditi hormonalne oluje ako znate što koji dan vreba na vas

Uh, ti hormoni... Tjeraju nas da se jednog dana ponašamo kao prava kučka, a već drugi nas ubacuju u smirenu fazu. Uvjeravaju nas da je sasvim ok ustati se u dva ujutro i smazati pola frižidera te da je potpuno normalno plakati na TV reklamu. Hormonalni kaos ima svoje zakone i jako ih je teško mijenjati, ali ako znate što vas u kojem dijelu ciklusa čeka, lakše ćete kontrolirati situaciju. Osim kad ste u PMS-u, kontrola tada ne ide uz taj pojam. 

1. TJEDAN

Vaša menstruacija počinje, a razine estrogena i testosterona polako rastu

1. Oprez, glavobolje!

U prvih nekoliko dana mjesečnice skloniji ste glavoboljama zbog manjka estrogena, ali već u drugoj polovici tjedna ta se mogućnost smanjuje jer raste razina estrogena.  

2. U potpunom ste zenu 
Unatoč iritantnim grčevima u donjem dijelu trbuha koji vas podsjećaju na to da imate mjesečnicu, ovo je vaše najsmirenije razdoblje u mjesecu jer su hormoni stabilni.  

3. Sretni ste i druželjubivi  

Kad dobijete menstruaciju i razina estrogena počne rasti, raste i razina kemikalije sreće u vašem mozgu – serotonina. Osjećate se sretnije i puno ste društveniji i otvoreniji nego minulih dana. Napokon!

4. Pravi trenutak za pregled grudi 

Oko sedmog dana, kada se ona iscrpljujuća preosjetljivost, nabreklost i bol u grudima povuku, stvoreni su idealni uvjeti za pregled vaših grudi kako biste potražili eventualne kvržice ili promjene. 

5. Opet ste suosjećajni Istraživanja pokazuju da progesteron može smanjiti vašu sposobnost da čitate izraze lica i geste drugih ljudi. Zato će vam oko petog-šestog dana ciklusa, kad je razina progesterona najniža, biti lakše povezati se s drugima. I pokazati više suosjećanja nego što ste to bili u stanju u PMS-u.  

2. TJEDAN

Estrogen i testosteron rastu cijeli tjedan do svog vrhunca 

6. Vaš prag boli je visok
Naručite se na depilaciju ili čupanje obrva jer su vaši centri za bol manje osjetljivi nego inače. 

7. Pravi trenutak za raščišćavanje Od 10 do 14 dana visoke razine estrogena i testosterona daju vam mentalnu i fizičku snagu. Sad ste napokon u stanju efikasno i brzo završiti sve ono što ste počeli, bilo da je riječ o pospremanju ormara ili učenju za ispit. A i bit ćete manje sentimentalni pa ćete lakše iz tog ormara izbaciti traperice koje niste obukli pet godina (a u kojima ste išli s njim na prvi dejt). 

8. Izoštren njuh  

I to je super ako ste u pekarnici, ali ako ste zapeli do nekoga u busu koji se tušira jednom mjesečno...  

9. Vjerojatno ćete htjeti u šoping 

Vjerovali ili ne, ali predovulacijska faza može vas dovesti do uvjerenja da zaista, ali zaista nemate što obući i da vam je sva vaša kozmetika stara/ružna/pokvarena te da trebate izgledati što bolje kako  biste zadivili/privukli frajera. Eto, zato ste u minusu – zbog hormona!  

10. Seks je sjajan! 

Što ste bliži polovici ciklusa, vaš libido raste. Hormoni su se tako smik kako bi vas ohrabrili da oko 14. dana ciklusa, odnosno ovulacije, učinite ono što priroda očekuje od vas – množili se.
A tih dana je seks bolji nego ikad. 

3. TJEDAN

Počinje ovulacija, a estrogen i testosteron padaju dok se razina progesterona povećava

11. Imate jači vaginalni iscjedak

Iscjedak može varirati od bijele ili bež boje do toga da ga je proziran ili ga uopće nema pa do toga da je gust, ljepljiv i i elastičan kad ovulirate – oko 14. dana, s tim da ga ima puno više nego inače. Zašto? Da sluz, ako ste se seksali tijekom ovulacije, zadrži njegove spermije u vama i tako vjerojatnije dođe do oplodnje.  

12. Stanje Prije PMS-a
Estrogen pada na niske grane, a s njim i vi: bit ćete osjetljivi i tužnjikavi, ali to će trajati samo nekoliko dana jer će krajem ovog tjedan razina estrogena opet malo porasti.  

13. Ne da vam se baš ništa

S manjim razinama estrogena i testosterona, a uz rastući progesteron, hormon znan po umirujućim učincima, osjećat ćete se pasivno i bezvoljno. Preporučujemo dan u pidžami.

14. Seks vas baš i ne zanima

Niste osobito napaljeni zbog viših razina progesterona, a i ako se upustite u seksi igrice, teško da ćete doseći orgazam.  

15. Prištići niču na jednoj strani brade 

Kad  ovulirate, očekujte da će vam iskočiti prištić na bradi s one strane gdje je jajnik koji je izbacio jajašce. Dakle, ako je prištić na lijevoj strani, tada je vaš lijevi jajnik bio aktivan. 

16. Vi ste stroj koji topi masnoće

Iako se ne osjećate motivirano, a želite se riješiti sala, otiđite u teretanu jer ćete ga se u ovom razdoblju brzo riješiti. 

4. TJEDAN

U ovoj predmenstrualnoj fazi razine estrogena, testosterona i progesterona padaju nisko 

17. Grrrrrr... PMS

Kako se razine hormona smanjuju,  hormonalna neravnoteža može utjecati na razinu serotonina, uzrokujući predmenstrualni sindrom pa možete biti depresivni, tjeskobni, preosjetljivi i promjenjiva raspoloženja. 

18. Ne spavate

Pad estrogena povećava vašu tjelesnu temperaturu, a kako je i razina progesterona niska, nećete tako lako dobiti svojih osam sati mirnog sna.   

19. Napaljeni ste Kako ovaj tjedan odmiče, a menstruacija se primiče, bit ćete raspoloženi za seks.  

20. Sve je bolno
Otkažite anticelulitnu masažu koju ste zakazali ovaj tjedan jer su vaši receptori boli opasno aktivirani.   

21. Vaša probava može pošašavjeti  

Progesteron može imati konstipacijski učinak pa nagli nestanak tog hormona prije menstruacije može imati suprotan učinak – proljev. Prostaglandini, signali koje vaše tijelo šalje maternici kako bi se potaknula mjesečnica (što uzrokuje one grozne grčeve), mogu djelovati i na probavni sustav pa to može završiti kao zatvor ili proljev. Uglavnom, probava je uoči menstruacije zaista hirovita. Još nam je i to trebalo... 

22. Žudite
I to za hranom. Pad estrogena koji vodi do pada serotonina uzrokuje žudnju za šećerom i ugljikohidratima.  Učinite svojem serotoninu uslugu i dajte mu taj šećer ili pecivo. Bolje ćete
se osjećati. 

 

 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj