Seks i cerviks: Kratka povijest vašeg najneistraženijeg alata za užitak

11/06/2021

Ili što smo sve otkrili o maternici od 2. stoljeća do danas..

2. stoljeće

Grčki liječnik Soranus dao je prvi točan opis vrata maternice jer je shvatio da je to potpuno odvojeni dio maternice.

1842.

Kirurg u Italiji primijetio je da od raka maternice rijetko obolijevaju opatice koje su u celibatu.

1943.

Prava revolucija dogodila se kad je liječnik George Papanicolaou pronašao način kako snimiti prekancerozne promjene na grliću vrata maternice. Žene su počele ići na pretragu zvanu Papa-test i od 1955. do 1992. rak grlića maternice smanjio se za 70 posto.

1953.

Oni koji su se probili do oko 500. stranice kontroverzne knjige “Sexual Behaviour in the Human Female”, slavnog seksologa Alberta Kinseyja, mogli su pročitati da nekim ženama grlić mora biti stimuliran tijekom penetracije kako bi postigle “potpuno zadovoljenje u orgazmu” (potpuno je oprečna tvrdnja u istoj knjizi da u grliću nema osjećaja, zanimljivo).

1990.

Zahvat LEEP (Loop Electrosurgical Excisional Procedure), odnosno LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone) predstavljen je u SAD-u te je ubrzo postao vrlo popularan način odstranjivanja prekanceroznih stanica iz grlića maternice. “Liječnici bi se najradije lupali po glavi kako to ranije nisu smislili”, rekao je liječnik Thomas Wright za New York Times.

1999.

U članku objavljenom u časopisu Clinical Obstetrics and Gynecology zaključeno je da su postojeća istraživanja o ulozi grlića maternice na seksualni život vrlo slaba i da nam treba mnogo više informacija. 2004. Dok je proučavao blokadu boli kod žena s ozljedama leđne moždine, neurolog Barry Komisaruk otkrio je treći važan živac u grliću maternice - onaj koji zaobilazi leđnu moždinu i nosi osjećaje ravno u mozak, što navodi da je grlić maternice još važniji za seksualno funkcioniranje nego što se mislilo.

2018. dosad

Znanstvenici tragaju za točnom lokacijom živaca u grliću tako što seciraju organe koji su uklonjeni tijekom histerektomije. Nadaju se mapirati završetke živaca kako bi liječnici mogli vidjeti kako LLETZ utječe na seksualne funkcije.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj