Pregled na kojeg morate naručiti svog muškarca!

09/11/2018

Ako to već ON nije napravio!

Rak prostate, drugi najčešći rak kod muškaraca, ako se pravovremeno otkrije i liječi, izlječiv je u visokih 98% slučajeva. Sreća je to u nesreći i velika privilegija u odnosu na brojne druge vrste raka sa značajno lošijim prognozama. Zbog čega onda gotovo polovica oboljelih muškaraca u Hrvatskoj ipak umire od ove bolesti? Prema najnovijim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka prostate svake godine oboli 2141, a umre 824 muškarca što bi značilo da svaki dan ova bolest odnese u prosjeku dva života. Upravo zbog ovog alarmantnog stanja koje upozorava kako muškarci zaista ne vode pravilnu i pravovremenu brigu o svom zdravlju, Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate, Hrvatska liga protiv raka i Grad Zagreb pozivaju na nikad važniju javnozdravstvenu akciju 'Svi za njega' koja se u sklopu pokreta 'Movember' (Brkati studeni) održava u subotu, 10. studenog od 10 do 14 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića.

Građani će uz edukaciju, podjelu letaka i simboličnu humanitarnu podjelu kestena koji simboliziraju kestenjaču/prostatu moći razgovarati sa stručnjacima urolozima te saznati sve o koracima pravilne prevencije i brige za vlastito zdravlje. Oni stariji od 60 godina imat će jedinstvenu priliku izvaditi krv za kvalitativno određivanje prostata specifičnog antigena (PSA) koji ukoliko je povišen, vrlo često pokazuje da se u prostati razvija rak. Oni s povišenim PSA vrijednostima dobit će daljnje upute stručnjaka te poseban vaučer za kvantitativno određivanje PSA vrijednosti u Breyer i Jašek laboratorijima.

Javnozdravstvena akcija 'Svi za njega' održava se u sklopu pokreta Movember koji je grupa mladih iz Adelaida pokrenula 1999. godine. Tijekom godina, hvalevrijednoj inicijativi priključio se cijeli svijet. Hrvatska inačica naziva 'Brkati studeni' obilježava se od 2011. godine, a muškarci tijekom mjeseca studenog u znak solidarnosti s oboljelima puštaju brkove koji su već niz godina svojevrstan simbol i zaštitni znak borbe protiv raka prostate.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj