Pozor, stiže nam novi val nutricionista koje mršavljenje uopće ne zanima

30/12/2021

Vrijeme je za rasplitanje zapetljanog načina razmišljanja o hrani

Brojni su razlozi zašto bi netko zaposlio nutricionista: možda želi postati vegan, možda je riječ o trudnoći ili pak jednostavno konačno želi ući u onaj crveni bikini. Zapravo, posljednji je razlog ujedno i onaj najpopularniji, i to uglavnom zato što nutricionisti već desetljećima tvrde kako višak kilograma služi kao glavni pokretač za niz zdravstvenih problema koje bismo u pravilu trebali željeti izbjeći. Ipak, Christyna Johnson, profesionalna nutricionistkinja, kao i mnogo njezinih kolega, tvrdi kako zastarjeli kalup razmišljanja “idi na dijetu” jednostavno ne funkcionira.

Štoviše, stare su dijete i planove prehrane zamijenili ZUSV filozofijom (zdrav u svakoj veličini) koja podržava intuitivno hranjenje, a ostale medicinske stručnjake poziva da prestanu osuđivati svoje pacijente prema njihovoj težini, prestanu “propisivati” mršavljenje te umjesto toga svoj fokus prebace na rješavanje onih problema koji utječu na njihovo zdravlje, kao što su genetika, stres, niski prihodi ili pak sve teži pristup liječnicima. Johnson kaže kako “na ovom svijetu nema dovoljno borovnica koje će izliječiti te probleme”.

A onda opet, uzmemo li u obzir da se sve vrti isključivo oko dijeta, čini se kako danas svatko može biti nutricionist. “Poput psihoterapije, ZUSV nas nastoji naučiti kako na pravilan način razmišljati o hrani”, objašnjava Alissa Rumsey, autorica knjige “Unapologetic Eating”. Rumsey ulazi u srž prehrambenih navika klijenata: možda su odgojeni u obitelji u kojoj se nezdrava hrana nikada nije jela ili se konzumiranje ugljikohidrata “kažnjavalo” teškim treninzima. Odmicanje od takvih uvjerenja, kaže Rumsey, pomaže ljudima da nauče jesti kada su doista gladni ili baš žude za nečim, a ne da to čine zbog strogih pravila prehrane ili pak nekakvih mitova. Umjesto planiranja obroka,

Alissa Rumsey uči ljude zdravoj prehrani na temelju toga kako će se nakon određenih obroka osjećati. Jesti na takav način znači pitati se: “Što mogu učiniti danas da bih se osjećala bolje?” “Ljudi često pogrešno zaključuju da intuitivna prehrana znači ne mariti što ćemo unijeti u sebe”, kaže Johnson. “To je netočno. Svijest o prehrani svakako postoji, ali ona dolazi nakon što se netko pomiri s hranom i nauči birati namirnice na temelju zadovoljstva. ” Nutricionisti poput nje pomažu i u pronalasku oblika tjelovježbe koja će se njihovim klijentima svidjeti, ali i rade na kvalitetnijem snu i rješavanju stresa. Nastupa li gubitak kilograma i uz njihov način rada? Svakako, ali to definitivno nije njihov glavni cilj. Riječima Ramsey: “Svatko ima pravo gubiti kilograme ako to želi. Ja sam ovdje kako bih pokazala da za zdravlje i sreću postoji i neki drugi način.”

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj