Porast "vintage" spolnih bolesti

15/04/2019

Od 2015. do 2016. godine, slučajevi gonoreje – kapavca ili tripera – porasli su za alarmantnih 20 posto. I to nije jedina "starinska " bolest koja se nažalost ponovno aktivirala

Dva dana nakon što je ponovno imala seks bez zaštite sa svojim povremenim dečkom, 27-godišnja Lynn osjetila je peckanje dok je piškila. Sra..! Opet urinarna infekcija, pomislila je i nazvala liječnika da zakaže pregled i da joj prepiše antibiotike. On je za svaki slučaj njezine nalaze poslao u laboratorij, a ona nije ni pomislila na to dok joj nije zazvonio mobitel. Iz ambulante su joj priopćili da nije riječ o urinarnoj infekciji - dama je imala gonoreju!

“Kad sam čula tu riječ, nisam mogla vjerovati. Samo sam ponavljala: Molim? Isuse Bože! Čula sam za gonoreju, ali nisam mislila da je to bolest koja u 21. stoljeću još postoji”, rekla je Lynn. No nije jedina koja u doba digitalizacije i ubrzanog tehnološkog napretka ima problem s “vintage” spolnim bolestima. Od 2015. do 2016. godine, slučajevi gonoreje – kapavca ili tripera – poraslih su za alarmantnih 20 posto. Danas od nje obolijeva milijun Amerikanaca godišnje. Upravo je to jedna od prvih poznatih spolnih bolesti, a koja se spominje još u Bibliji. Svoje ime duguje biblijskom gradu Gomora. Podaci o spolno prenosivim bolestima, datirani u posljednjih gotovo tisuću godina, postoje i u Engleskoj. Na južnoj obali Temze u Londonu u to je doba postojalo “područje za zadovoljstvo“ koje je djelovalo uz blagoslov londonskog biskupa, a gdje su prostitutke slobodno pružale razne oblike seksualnih usluga svim zainteresiranima. Gonoreja je, pogađate, bila najčešća venerična bolest. U porastu je i klamidija – 5% je više oboljelih od 2015. do 2016. u SAD-u. A sifilis? Ta destruktivna spolna bolest, od koje su navodno bolovali i Shakespeare i Van Gogh, porasla je za 18 posto! U SAD-u trenutačno ima više zabilježenih slučajeva nego ikada u povijesti. Jedna teorija tvrdi da se proširio iz Amerike tijekom Columbova povratka u Europu, a druga navodi da početak sifilisa treba tražiti u Starom svijetu. Naime, u Engleskoj je nađen kostur žene iz 14. stoljeća sa simptomima sifilisa. U Hrvatskoj se endemski sifilis pojavio krajem 18. stoljeća u okolici Rijeke u Škrljevu i nazvan je škrljevska bolest.


U Hrvatskoj stanje nije alarmantno

Ni danas sifilis u Hrvatskoj nije u potpunosti iskorijenjen. Hrvatski zavod za javno zdravstvo godišnje objavljuje “Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis” sa svim podacima o zaraznim bolestima. Tako je, prema podacima za 2016. objavljenim krajem prošle godine, kod nas bilo 29 oboljelih od sifilisa, što je porast od pet pacijenata u odnosu na 2015. godinu. Slučajeva gonoreje u 2016. bilo je 13, a klamidije 229, barem onih službenih.

Čini se da su kod nas brojke ipak u laganom opadanju - klamidije, koja je najčešća, bilo je 332 slučaja 2015. i 386 slučajeva godinu prije. No zabrinjavajuće je da najčešće obolijevaju mladi – oko 60 posto svih spolno prenosivih bolesti javlja se kod osoba mlađih od 25 godina. Isto tako, u svijetu se svake godine registrira 11 milijuna novih slučajeva spolnih bolesti među populacijom mlađom od 25 godina.“U mojoj praksi, svakodnevnim radom u ambulantama za adolescentnu dob u KBC-u Sestre milosrdnice, kao i na odjelu ginekologije, mogu reći da pojavnost svih tih bolesti u Hrvatskoj nije zabrinjavajuća, ali nažalost postoji. Kod nas je specifičan problem što imamo negativan natalitet, dakle ima nas sve manje. Ako tome dodamo nemogućnost rađanja žena koje bi to željele, a ne mogu zbog posljedica spolnih bolesti, onda je to za Hrvatsku iznimno loše. Zato je važna prevencija – zaštita i sprečavanje spolnih bolesti. Najčešća spolna bolest među mladima u Hrvatskoj je infekcija HPV-om čija je pojavnost, prema različitim autorima, oko 30 posto. Smatram da je iznimno važno etablirati cijepljenje protiv HPV-a, koje je već u Nacionalnom programu u Hrvatskoj, a besplatno je i neobavezno za pojedine kategorije stanovni­štva, odnosno adolescente”, kaže poznati ginekolog Dubravko Lepušić koji već godinama u školama diljem Hrvatske prezentira projekt edukacije mladih “Znanje je užitak” te drži predavanja i radionice o spolno odgovornom ponašanju te zaštiti od neželjenje trudnoće i spolnih bolesti.

dfdfdfdf

I dok Hrvatska ipak nije pod uzbunom zbog bolesti kao što su gonoreja, sifilis i klamidija, u SAD-u su statistike šokantne. “Sve su to infekcije koje se mogu spriječiti i izliječiti ako se rano otkriju”, kaže David Harvey, izvršni direktor američke Nacionalne koalicije za prevenciju spolnih bolesti te dodaje: “No, nažalost, ne otkriju se uvijek u početnoj fazi, a kasnije mogu uzrokovati kronične bolove u zdjelici, neurološka oštećenja i neplodnost. Te drevne spolne bolesti ne pokazuju znakove usporavanja te očekujemo novi porast oboljelih ove godine.” Trenutačno je, primjerice, oko 20 tisuća Amerikanki neplodno zbog posljedica neliječenja spolno prenosivih bolesti.

Eh, da je znala…

Kolega s posla prenio je Lauren njezinu prvu spolnu bolest. Iako je seks počeo s kondomom, kasnije su odustali od njega. Tjedan dana nakon toga primijetila je smećkasti iscjedak i potom doznala da je pozitivna na klamidiju.

“Osjećala sam se posramljeno, nisam mogla vjerovati da se još može time zaraziti”, rekla je Lauren. Za epidemiju spolnih bolesti u svijetu odgovorno je upravo rasprostranjeno neznanje. Većina mladih žena nema primjerenu edukaciju o seksualnom ponašanju. Prema podacima Instituta Guttmacher, u SAD-u samo 24 američke savezne države imaju neku vrstu seksualnog obrazovanja, a manje od 40% javnih srednjih škola provodi preporučeni kurikulum.

U Hrvatskoj se jako malo radi na seksualnoj edukaciji mladih.
“Mi u Hrvatskoj uvijek smo najpametniji i neprestano izmišljamo toplu vodu”, kaže Lepušić te dodaje: “Dovodi se u pitanje zdravstveni odgoj u Hrvatskoj u sklopu kojeg je i seksualni odgoj, a kurikulum je odavno napravljen. Finska, primjerice, ima zdravstveni odgoj već 40 godina i, unatoč tome što njihovi mladi najranije stupaju u spolne odnose, u prosjeku sa 15 godina, ima najmanje problema s neželjenim adolescentskim trudnoćama ili spolnim bolestima jer su ti mladi Finci dobro educirani što učiniti i kako se zaštititi.”

Osim toga, to što djevojke uzimaju pilule, imaju spiralu ili implantate za zaštitu od trudnoće, ne znači da su automatski zaštićene od spolnih bolesti! Statistike iz SAD-a pokazuju da je 2015. samo 57% mladih u srednjoj školi koristilo kondom pri spolnom odnosu, a 2003. godine to je radilo njih 63 posto!

dfdfdfdf


Pamet u glavu - kondom u upotrebu

Ginekolog Lepušić navodi da je najbolja zaštita kombinacija spolno odgovornog ponašanja, edukacija zdravstveno-spolnim odgojem te upotreba zaštitnih sredstava kao što je kondom koji štiti od spolnih bolesti. “Mladima se preporučuje uzimanje pilula za zaštitu od neželjene trudnoće, ali to ne isključuje upotrebu kondoma kao zaštitu od spolnih bolesti. Osobito pri prvom spolnom odnosu kada kod mladih većina uzročnika spolnih bolesti ulazi u organizam. Treba im govoriti i educirati ih o spolno odgovornom ponašanju”, navodi on.

Iako se u današnje vrijeme mogu liječiti antibioticima, spolne bolesti nisu nimalo bezazlene.
“Pričamo o ozbiljnim i dugotrajnim posljedicama infekcija, za koje mnoge mlade žene i ne znaju da ih imaju”, kaže Elizabeth Torrone, epidemiologinja koja radi u nacionalnom udruženju za prevenciju spolnih bolesti SAD-a.  “Gonoreja i klamidija koje se ne liječe mogu dovesti do upale čija su posljedice neplodnost, abnormalne trudnoće i kronična bol. Sifilis može napasti živčani sustav te izazvati depresiju, napadaje i zaboravljivost.”

Uz sve to, nastala je i panika zbog “super” gonoreje. Sjeverom Engleske počeo se širiti soj koji je vrlo otporan na lijekove, odnosno na lijek azitromicin koji se uobičajeno koristi u kombinaciji s drugim antibiotikom za liječenje gonoreje. U svijetu godišnje gonoreju dobije 78 milijuna ljudi, a 30% svih novih infekcija u SAD-u otporne su na barem jedan antibiotik koji se dosad koristio. Zasad je jedino pravo oružje u zaštiti od spolnih bolesti ono koje je staro kao i one - kondom. Gonoreju i klamidiju možete potpuno izbjeći ako vaš partner koristi gumicu. Sifilis se širi i dodirom na kožu, ali zaraza se uz kondom znatno smanjuje.

Trebalo bi obavezno jednom godišnje ići na testiranje - krvi i urina.  Lauren iz naše priče uspjela se riješiti klamidije uz antibiotik te je njezina bitka završila uspješno, no svima je poručila: “Nakon ovoga svjesnija sam svoga zdravlja. Otkrila sam i da su je imali neki moji prijatelji. Zato je to nešto čega se definitivno trebate čuvati.”

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj