Pjegice – kako ih njegovati?

25/06/2013

Premda ih najčešće vežu za osobe svjetlije puti i očiju, kao i kose, malene mrlje po licu, ramenima, leđima i dekolteu nisu nužno rezervirane za nordijski tip žena i muškaraca...

Nisu ljudi svjetle puti i kose jedini koji imaju pjegice! Čak i brojni Azijati 'pate' od pjegica koje zahtijevaju pojačan oprez. Riječ je, naravno, o posebnoj pažnji koju moraju obratiti svi oni koji izlaze na jako sunce jer upravo agresivno sunčevo zračenje može pojačati vidljivost ovih mrljica na tijelu te se treba njegovati teksturama visokog zaštitnog faktora koje će spriječiti daljnju depigmentaciju, kao i brojne neželjene učinke – poput razvoja melanoma.

Ako vas pjegice smetaju prvenstveno kao estetski problem, možete ih ukloniti djelotvornom metodom laserske kirurgije. Koliko god ova metoda bila djelotvorna, nemojte zaboraviti da je poprilično skupa. Osim toga, ona neće imati učinka na nastanak pjegica u budućnosti! Naša preporuka je da ih s ponosom nosite i prihvatite kao jedan od vaših zaštitnih znakova! Nemojte puno brinuti oko estetike, radije vodite brigu da se adekvatno zaštitite od opasnog sunca.

Najviše su negativnim posljedicama sunca na pjege izložene trudnice i dojilje koje bi trebale izbjegavati visoka UV zračenja ne bi li svoju kožu spasile od mučenja. A svima vama ostalima, koji nosite šarmantne pjege, valja zapamtiti – nikamo bez faktora 50+!

Ukoliko vam slučajno neka pjega izgleda sumnjivo ili čak niste sigurni da li se uopće radi o pjegicama, obavezno posjetite dermatologa! Bolje je posjetu obaviti na vrijeme, pa makar i ne bilo razloga za brigu. Postoji mogućnost da fleke koje primjetite nisu pjegice već znakovi nekih kožnih bolesti, a možda i melanoma! Kako biste sačuvali i spasili svoje zdravlje, pregled obavite prije nego bude prekasno!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj