Patite od divljačkog PMS-a? Istraživanja nalažu kako vam ona čaša vina u tome definitivno neće pomoći

26/05/2021

Iako zvuči kao primamljiva ideja, možda bi ipak bilo bolje da u ono vrijeme u mjesecu preskočite happy hour.

U slučaju da pripadate vrlo malom postotku sretnica koje PMS preživljavaju bez gotovo ikakvih simptoma, čestitamo, ni ne znate koliko ste sretni!

Međutim, velik broj žena previše se dana u mjesecu mora nositi s nizom tegoba počevši od glavobolja pa sve do naglih promjena raspoloženja, umora i generalnog osjećaja neugode.

Pa, iako se čini kako posegnuti za čašom dvije vina može zvučati poprilično utješno, istraživanja ipak nalažu kako to nije slučaj.

Naime, osim što alkohol služi kao diuretik, a samim time i potiče dehidraciju, vaše bi se glavobolje dodatno mogle pogoršati. Nadalje, konzumacija alkoholnih pića mogla bi bitno utjecati na vaše već nestabilno raspoloženje što definitivno nikome nije u interesu.

No, osim očitog, neka su istraživanja pokazala kako je učestalo ispijanje alkohola i jedan od ključnih faktora zašto se pojedine žene s PMS-om nose puno teže od drugih:

“Teorija iza takve tvrdnje leži u tome što konzumacija alkohola može poremetiti razinu hormona tijekom menstrualnog ciklusa. Uz to, pijenje alkohola može utjecati i na aktivnost neurotransmitera serotonina i gama-amino maslačne kiseline (GABA). Smatra se da ove kemikalije imaju ulogu i kod PMS-a”, objasnila je Amy Roskin, opstetričarka i ginekologinja.

U onim ekstremnijim slučajevima, alkohol može utjecati i na učestalost menstruacija, ali i njihovu obilnost. Naravno, takvi se slučajevi uglavnom odnose isključivo na ovisnike odnosno osobe koje alkohol konzumiraju svakodnevno.

Znači li to da u potpunosti preskačemo onu čašu crnog vina? Naravno da ne. Ako vam zdravlje to dopušta, umjerena količina alkohola za vrijeme mjesečnice neće bitno utjecati na vaš ciklus, a kad kažemo umjerena, mislimo na jednu čašu vina. Jače proslave ipak odgodite za neki drugi tjedan.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj