Pati li i vaš dečko od bigoreksije?

30/10/2015

Kad ste ga prije godinu dana prvi put ugledali u kvartovskoj teretani, bio je lijepo građen frajer koji vas je neodoljivo podsjećao na Johnny Deppa. A onda se toliko "napumpao" da izgleda kao Johnny Bravo. Uzalud ga pokušavate uvjeriti da je pretjerao. On još uvijek misli kako nije dovoljno mišićav.

Svaki deseti frajer u teretani pati od poromećaja koji psiholozi zovu bigoreksija. Lako ćete ga prepoznati, to je onaj lik koji je u teretani kad god dođete, uvijek diže najveću kilažu, konstantno se gleda u ogledalo i ne prestaje pričati o dodacima prehrani i napicima od kojih se tope masti. Nadamo se da taj lik nije vaš dečko jer vas čeka duga i teška borba za njegov mentalni oporavak. Dok su osobe koje pate od anoreksije uvjerene kako su predebele, čak i kad vaga pokaže na smrt opasnih tridesetak kilograma, osobe koje pate od bigoksije smatraju kako im mišići nikad nisu dovoljno veliki. Čak ni kad od širine leđa i bicepsa više ne mogu pronaći košulju u trgovini.

Ta opsesija u konačnici, upozoravaju stručnjaci, vodi ozbiljnim zdravstvenim problemima, primjerice, srčanom i moždanom udaru, gubitku kose, depresiji, čak i smrti. Većina posljedica javlja se zbog uzimanja štetnih tj. nedopuštenih dodataka, ali čak i bez njih prekomjerna mišićna masa je nezdrava jer se time opterećuju srce i krvne žile.

Osobe koje pate od bigoreksije imaju nisko samopouzdanje te su uvjereni da moraju izgledati na određeni načina (nerealan) da bi se osjećali privlačno i uspješno. Teretana im postaje opsesija. Uzrok ovog poremećaja još nije sasvim jasan, a stručnjaci pretpostavljaju da bi se moglo raditi o kemijskoj neravnoteži u mozgu.

Okidač mogu biti i neke životne situacije, a češće se pojavljuje kod muškaraca koji su u djetinjstvu bili zlostavljani ili zanemarivani, kaže Rob Willson, voditelj Zaklade Body Dysmorphic Disored koja ukazuje na ovaj poremećaj i pomaže onima koji od njega pate.

Neki od znakova bigoreksije su pretjerivanje s teretanom, kompulzivno vježbanje, uzimanje anaboličkih steroida, konstantno ispijanje proteinskih shakeova, prekomjerno proučavanje svojeg tijela u ogledalu, napad panike ako se propusti vježbanje u teretani i svakodnevno vaganje ili mjerenje obujma mišića. Ako netko od vaših bližnjih pokazuje više ovih znakova, vrijeme je da mu pomognete da potraži stručnu pomoć.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj