Ovako ćete najbrže prestati pušiti

16/12/2015

Novogodišnje su odluke najčešće povezane s obećanjima koje si zadajemo radi poboljšanja kvalitete života, a jedan od najboljih poteza u vezi zdravlja svakako je i prestanak pušenja. Da ne ostane sve na praznim riječima može pomoći digitalni zdravstveni savjetnik iCoach, aplikacija koja je uvijek nadohvat ruke na računalu ili na Apple i Android uređajima.

Radi se o projektu Europske komisije 'Bivši pušači su nezaustavljivi' koji je nedavno iznimno uspješno obilježen na Dan bivših pušača kada su Hrvati rekordno popunili EU kartu s digitalnim prskalicama. Nisu nam samo prskalice omiljene, Hrvati čini se jako vole i aplikaciju, pa smo među top pet EU zemalja u preuzimanju iCoacha. Nažalost, za javno zdravstvo u Hrvatskoj, takvi su uspjesi vjerojatno utemeljeni na činjenici da je Hrvatska treća po broju pušača među članicama EU, prema posljednjim podacima istraživanja Eurobarometar.

Novogodišnja je odluka stoga odlična prilika da se preokrene takva loša statistika i svaki novi bivši pušač dobrodošao je u zajednicu 'nezaustavljivih' građana EU. iCoach je besplatna i lako dostupna aplikacija, s jednostavnom navigacijom i funkcionalnostima koje prate potrebe korisnika, a posebno se ističu funkcije s izazovima. Vodič usmjerava korisnike kroz pet faza do prestanka pušenja, a ugrađeno je i nekoliko osobnih izazova povezanih uz svaku fazu. 

Primjerice:

·         Prati koliko je korisnik dnevno popušio cigareta jer možda podcjenjuje svoju naviku pušenja (za korisnike u drugoj fazi aplikacije)

·         Predlaže odgađanje 'najmilije' cigarete 10 puta za po 10 minuta, a zatim po 20 minuta (za korisnike u trećoj fazi aplikacije)

·         Predlaže korisniku da ostavi cigarete kod kuće kada mora ići obaviti neku kraću obavezu (za korisnike u četvrtoj fazi u aplikaciji)

Zadaci u aplikaciji omogućavaju pušačima da postave male osobne ciljeve, a kada ih ispune, potiču ih na nove i da na koncu preuzmu kontrolu nad svojom navikom.

Prvi siječnja 2016. čini se kao odličan dan da postane dan bez duhanskog dima. Takav život svakom će donijeti bolje zdravlje, više prihoda na raspolaganju te na koncu i višu kvalitetu života općenito. 

Više informacija na www.exsmokers.eu

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj