Ovaj bi higijenski proizvod mogao biti opasan za vas (i vašu vaginu!)

01/02/2019

Što ne bi smjelo ići blizu vaše vagine: penis, tampon, puder od talka ili prst?

Skupina od 22 žene je prošle godine u Americi dobila sudski slučaj protiv  tvrtke Johnson & Johnson i odštetu veću od 4 bilijuna dolara jer su tvrdile da je njihov rak jajnika uzrokovao azbest u puderu za bebe.

Azbest, najubojitiji mineral, u nečemu što majke desetljećima stavljaju na delikatne guze svojih beba, kako je to moguće?

Ispostavilo se kako se nalazišta silicija, minerala od kojeg se proizvodi talk puder, nakaze pored nalazišta azbesta pa je tako azbest u tragovima dospio i u puder za bebe.
Ako vam se to čini zastrašujuće ili barem kao zaplet novog James Bonda kojemu je cilj stati na kraj smrtonosnom puderu za bebe, pazite sad ovo - to nije novost za znanstveni svijet. Naime, već se godinama provode istraživanja i priča o mogućoj povezanosti talka i raka, ali nema jednoznačnih rezultata. Neka su istraživanja utvrdila povezanost, dok su druga ustanovila kako je nema.
Jednako tako, struka nije sigurna koji sve faktori mogu pogodovati razvoju raka jajnika, ali pretpostavljaju kako je u pitanju niz čimbenika, a ne samo talk.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj