Ova je slika dokaz kako žene istog BMI-a imaju *potpuno* drukčija tijela

18/11/2015

Ista visina, ista težina – potpuno različit izgled.

Šest djevojaka visine 170 centimetara i 65 kilograma s indeksom tjelesne težine od 22,8. Trebale bi izgledati otprilike isto, zar ne?

Jedan pogled na sliku bit će vam dovoljan da shvatite kako to uopće nije tako. Naime, unatoč jednakoj težini i visini, pa čak i jednakom BMI-u, njihova su tijela potpuno različita.
Razlog tomu je to što je tjelesna težina drukčije raspoređena po njihovim tijelima, pa cjelokupna masa na svakoj od njih izgleda potpuno drukčije. Usporedite li torzo svakog tijela na slici, uvjerit ćete se da je riječ o poprilično drastičnim razlikama.

f

Ova slika, poput mnogih drugih koje su se u posljednje vrijeme pojavile na internetu, preispituje tvrdnju da je indeks tjelesne težine (BMI) precizan pokazatelj tjelesnog zdravlja pojedinca.

„Ako je suditi isključivo prema BMI-u, možete biti sportaš u odličnoj formi i biti proglašen debelim ili čak pretilim“, objašnjava Jonathan Schwartz, direktor proizvoda u kompaniji Body Labs. „Možete imati prosječan BMI, ali nositi veću količinu mase u torzu što neka istraživanja dijagnosticiraju kao dobar kandidat za kardiovaskularne bolesti ili dijabetes.“
Zaključak? Nemojte se oslanjati isključivo na indeks tjelesne težine. Kad je riječ o vašem zdravlju, tu igra puno više faktora od samo nekoliko brojeva.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj