Nitko zapravo nema 28-dnevni menstrualni ciklus

18/05/2020

Ideja o ‘normalnoj’ menstruaciji je laž. U suštini, vaša maternica bira svoje vlastite pustolovine svakog puta

Ok, ne nitko nitko - postoje žene koje stvarno dobivaju menstruaciju svakih 28 dana, ali većina žena, definitivno ne! Prema novim podacima objavljenima u NPJ Digital Medicine, svega 13% žena ima precizan četverotjedni ciklus. I ne samo to. Gotovo 20% žena ima 30-dnevni ili duži ciklus, a što znači da postoje mjeseci u kojima uopće nemaju menstrualno krvarenje.

Mreža laži u koju smo se svi zapleli najvjerojatnije potječe od staromodnih istraživanja koja su navodila kako prosječan ciklus traje 28 dana. I tako je s vremenom ‘prosječno’ postalo ‘normalno’, objašnjava dr. Mary Jane Minkin, ginekologinja s medicinskog Sveučilišta Yale. Iz prostog razloga što je ‘četiri tjedna’ lakše zapamtiti nego ‘hm, negdje između 24 i 38 dana’, a što je pravi prosjek i normalni ciklus, kako je objavio American College of Obstetricians and Gynecologists.

Mit je tako preživio još od prvih satova biologije pa sve do danas. Ovo pogrešno uvjerenje problematično je ako pratite ciklus kako ne biste zatrudnjeli, nastojite uskladiti faze ciklusa s vježbanjem ili prehrambenim navikama ili pak jednostavno pokušavate voditi maksimalnu brigu o svojoj ladici s donjim rubljem. Sve to može stvarati i dodatan stres ako se menstruacija ne pojavi točno 28. dan. ‘Imala sam pacijentice koje su se brinule i bile pod stresom misleći kako imaju neredovit ciklus, iako to uopće nije slučaj’, kaže dr. Aimee Eyvazzadeh. Ukoliko niste na hormonalnoj kontracepcijskoj terapiji, duljina ciklusa može varirati i od mjeseca do mjeseca, objašnjava dr. Joyce Harper s University College London. (U suštini, vaša maternica bira svoje vlastite pustolovine svakog puta. Hormoni koje oslobađa vaš mozak kontroliraju vaš ciklus, a na njih utječu brojni faktori poput dobi, genetike, stresa, tjelesne težine i spavanja.)

‘Ako, na primjer, hormoni koji utječu na razvoj folikula, a koji šalju poruku jajnicima da je vrijeme da oslobode više estrogena kako bi se dogodila ovulacija, povišeni u ranom stadiju ciklusa, mogli biste ovulirati ranije nego prethodnog mjeseca i samim time imati kraći ciklus’, objašnjava dr. Eyvazzadeh. Dakle, ako ćemo uopće govoriti o tome što je ‘normalno’, sve je to normalno.

Jedini ciklusi koji zahtijevaju liječničku intervenciju su oni kraći od 24, i duži od 38 dana ili oni ciklusi koji su za cijeli tjedan kraći ili duži od prethodnih ciklusa. Isto vrijedi i za cikluse s izrazito obilnim krvarenjem ili ekstremno snažnom boli te slučajeve kada netko uopće nema menstruaciju. Svi ostali, počnite o svom ciklusu rzmišljati kao o onoj prijateljici koja uvijek u zadnji čas otkaže planove. Već ćete se vidjeti prije ili kasnije - ona je samo pouzdano nepouzdana. Menstruacije su stvarno čudne… 7% žena ima ciklus od 36-50 dana 9% žena ima ciklus kraći od 25 dana 65% žena ima ciklus od 25-30 dana 19% žena ima ciklus od 31-35 dana

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj