Najneugodniji dio godišnjeg ginekološkog pregleda možda i nije najpotrebniji

01/07/2016

Odlazak ginekologu nije najugodnije iskustvo ni za koga. Ipak, koliko je zapravo pregled zdjelice potreban još uvijek nije dokazano.

Nijedan nam ginekološki pregled nije posebno drag. Općenito, odlazak ginekologu je neugodan na svim razinama. Ipak, da možemo izbaciti jedan obavezni godišnji pregled koji se savjetuje svim curama u dvadesetima, to bi definitivno bio pregled zdjelice.

Pa, prema najnovijim informacijama tima medicinskih stručnjaka, vaš pregled zdjelice koji (vjerojatno) odgađate svake godine, možda i nije toliko potreban kao što to neki tvrde. Zašto? Stručnjaci tvrde kako još ne postoje čvrsti dokazi da pregled zdjelice može smanjiti rizik od nastajanja bolesti poput raka jajnika, kao i preuranjene smrti.

Iz istih su razloga ginekolozi uvjeravali u važnost ovog pregleda, te svoje pacijentice tjerali da isti obavljaju bar jednom godišnje kako bi zaštitili svoje zdravlje. Ali liječnici jednostavno nemaju aparate s kojima bi sa sigurnošću mogli potvrditi pomaže li ovaj pregled u prevenciji spomenutih bolesti ili ne.

Pregled zdjelice obavlja se i kako bi se na vrijeme prepoznao rak grlića maternice, no za taj pregled, kažu stručnjaci, također nije potreban pregled zdjelice budući da se zdravlje grlića maternice može provjeravati unutrašnjom i vanjskom inspekcijom vidom i dodirom.

Jedna od pozitivnih strana preskakanja godišnjeg pregleda zdjelice je taj što oni znaju biti poprilično neugodni, ali i imaju tendenciju pokazivanja pogrešnih rezultata koji stvaraju nepotreban stres. Niz testova na rak jajnika koji su se greškom pokazali pozitivnima, prouzrokovali su ogromnu paniku kao i odlazak na bespotrebne zahvate koji su za zdrave žene vrlo opasni i štetni – poput biopsije.

Sad kad imate te informacije, savjetujemo vas da se savjetujete sa svojim ginekologom i pokušate naći idealno rješenje za vas. Naposljetku, svaka je vagina drukčija i ono što odgovara jednog, ne mora nužno odgovarati drugoj. Vi se pobrinite za svoju.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj