Mi starimo... a stari li i naša vagina?

06/07/2016

Kad pomislite na starenje, prva stvar koja vam pada na pamet vjerojatno je sijeda kosa, bore oko očiju i, hm, „potonuće“ nekih dijelova tijela prema jugu. No, jesu li vaše genitalije ikad dio te slike? Vjerovali ili ne, vaša vagina stari baš kao i ostatak vašeg tijela.

Kako bi dobili ideju o tome na što bi se trebali pripremiti, razgovarali smo s ginekologom i saznali da se događa poprilično velik broj promjera – unutar i izvan našeg intimnog područja.

Za početak, možete očekivati promjenu oblika kao i boje stidnih usana, stidnice, pa čak i klitorisa. Osim toga, ti dijelovi počinju se ponašati kao da su izgubili na težini – što je čudno, s obzirom na to da većina ljudi s godinama na svim ostalim dijelovima imaju upravo suprotan efekt.

Nadalje, baš kao što koža gubi na elastičnosti kroz godine, ništa manje ne pati ni vaša vagina i na tome možete zahvaliti svojim hormonima budući da su upravo oni zaslužni za održavanje čvrstoće tog djela tijela.

I, iako su žene dizajnirane kako bi bile „rastezljive“ (pa, nekako moramo roditi zar ne?), ta se elastičnost smanjuje zbog smanjenja razine estrogena koji također ulazi u popis promjena. Moramo priznati da do sada imamo poprilično groznu sliku u glavi, ali ne može biti tako loše, zar ne? Nastojimo vjerovati da bi već čuli poneku horor priču da je stvar zaista tako zastrašujuća...

Ginekolozi također objašnjavaju kako starije žene imaju veću šansu dobiti bakterijsku infekciju poput gljivične infekcije budući da je vaginalni ekosustav (milijuni zdravih bakterija koje tamo žive) s vremenom sve više poremećen.

Kao da to nije dovoljno, prijete nam i infekcije mokraćnog sustava, također prouzrokovanog nedostatkom estrogena zbog kojega urinirate puno češće. *wee*

Ipak, nemamo samo loše vijesti. Naime, sve veći broj žena odlazi na hormonalnu terapiju koja sprječava većinu ovih problema. Pa, oslonit ćemo se na modernu medicinu i tješiti se činjenicom da će do naše starosti već smisliti neku čarobnu pilulu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj