Menstrualna amnezija

17/12/2013

Patite li i vi od gubitka pamćenja uzrokovanog mestruacijom?

Ako ponekad imate osjećaj da iz nepoznatog razloga postajete zaboravljivi, zbunjeni i izgubljeni, možete slobodno odahnuti. Niste prerano počeli stariti, niti ste već stari ili dementni. Sada napokon postoji dokaz da je kao i uvijek, za sve kriva majka priroda.

Istraživanje provedeno na sveučilištu Concordia otkrilo je da žene često imaju problema s pamćenjem i koncentracijom u određenim fazama menstrualnog ciklusa. Istraživanje je pokazalo da visoka razina estrogena, a koja je najviša u vrijeme ovulacije, remeti našu koncentraciju i odvraća nam pažnju od onoga čime se bavimo u datom trenutku.

Iako znanstvenici nisu uspjeli pronaći razlog zašto je tome tako (moramo priznati da ni nama nije jasno kakva je korist od toga što smo u te dane smetene i zaboravljive; osim ako eventualno majka priroda nije vidovita pa je previdjela postojanje kontracepcijskih metoda i upravo zbog njih osigurala zbrku u glavi kako bismo zaboravili spriječiti prokreaciju zaboravljajući popiti pilulu ili upotrijebiti kondom...), činjenica je da zahvaljući ovom istraživanju, sada i službeno imate izgovor kada vas netko optuži da ste nemarni, zaboravni, zbrčkani ili jednostavno - glupi. Naravno, dok god je to dva tjedna prije vaše iduće menstruacije!

Foto credit: Thinkstock

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj