Kava kao lijek

21/10/2013

Ako su upravo ludi izlasci vaš omiljeni način provođenja slobodnog vremena, sigurno vam se uzna dogoditi da pretjerate s alkoholom...

Nedavno provedena istraživanja pokazala su da kava uništava štetne posljedice alkohola. Čaj je samo jedna šalica dovoljna da vas razbudi i da se osjećate bolje, a nekoliko šalica dnevno može znatno smanjiti razinu enzima koji dovode do oštećenja jetre. Osim toga, kava preventivno djeluje na bolesti srca i dijabetes, a posebno kod muškaraca.

Ovo je istraživanje provela grupa finskih znanstvenika na uzorku od 19000 ispitanika, tijekom dugih 10 godina. Rezultati istraživanja pokazali su da unošenje 280 grama etanola tjedno (otprilike 3,7 litara vina), dovodi do povećanja razine enzima GGT, a koji dovodi do bolesti jetre. Redovna kozumacija kave, i to u nešto većim količinama (5 ili više šalica dnevno), s druge strane, povezuje se sa smanjenjem aktivnosti GGT enzima za čak 50%. Osim navedenoga, količinski i učestalo jednaka konzumacija kave smanjuje rizik za nastanak dijabetesa, a djeluje preventivno i na nastanak kardiovaskulanih bolesti.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj