Kasni ti menstruacija? Možda je u ovome stvar!

23/09/2019

Ako ste već u potpunosti odbacili mogućnost trudnoće, sigurno se pitate u čemu je problem...

Prije nego počnete paničariti, važno je saznati uzrok propuštenog menstrualnog ciklusa kako bi svoje tijelo vratili na pravi put u najkraćem mogućem roku. Ovo je šest najčešćih razloga preskakanja i izostanka ciklusa!

Povećani stres. Stres u uvelike utječe na regularnost menstruacije. Novi posao, stres u školi ili velike životne promjene ponekad jako iscrpljuje. Uz to, ako smo u tome razdoblju seksualno aktivni, izostanak menstruacije mogao bi dodatno povećati razinu stresa. Hormoni stresa, poput kortizola, se proizvode u prevelikoj količini zbog čega se potrebni hormoni ne proizvode u dovoljnoj mjeri. To može biti razlog zbog čega se ovulacija i naknadna proizvodnja estrogena i progesterona ne javljaju. Jednostavno rečeno – bez odgovarajućih hormona, menstruacija se neće pojaviti. U trenutku kad se razina stresa smanji, mjesečnica će se vratiti u relativno kratkom roku – bez obzira na to koliko je dugo izostajala.

Naglo mršavljenje. Veliki gubitak težine može izazvati izostanak menstruacije. Koliko je previše? Doktorica Brooks kaže: "Gubitak kilograma koji predstavlja više od 10 % idealne tjelesne težine može izazvati amenoreju. Dakle, ako je vaša idealna tjelesna težina 58 kg, gubljenje 5 kg može izazvati propuštanje menstrualnog ciklusa. Kad je žena u deficitu s hranjivim materijama u organizmu, ona ima nizak unos masti, što može dovesti do smanjenja tjelesne masti, a to dalje vodi do amenoreje.  Što se tiče povratka menstrualnog ciklusa, to ovisi o pojedincu. Najbolji način da se utvrdi problem jest odlazak liječniku. Žene češće gube mjesečnicu kad naglo izgube kilograme, nego kad smršave tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Višak kilograma. Na isti način na koji prekomjerno mršavljenje izaziva amenoreju, tako i višak kilograma nepovoljno djeluje na menstrualni ciklus. Naglo debljanje može izazvati višak estrogena koji se skladišti u masnim tkivima, a onda se djelomično prebacuje u tijelo, ili višak androgena koji može izazvati stanjivanje materice i smanjenu ovulaciju. Dodatni problemi koje može izazvati višak kilograma su: akne, visok krvni pritisak i dijabetes. Najlakši način da menstrualni ciklus dovedete u red jest da poradite na gubitku viška kilograma i povratku na idealnu težinu. No, budite oprezni – kilograme gubite postepeno. Šokiranje organizma djeluje nepovoljno na vaše zdravlje, a tako i na sam ciklus.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj