Kako vam masturbacija šteti

06/08/2013

Ako ste mislili da masturbiranja nikad dovoljno, varate se. Donosimo vam slučajeve u kojima je masturbacija štetna, a ne korisna aktivnost…

Masturbacija je sastavni dio ljudske prirodne seksualnosti, htjeli mi to priznati ili ne i sastavni je dio života svakog čovjeka. No jednako tako može biti i vrlo štetna. Dan Drake, seksualni terapeut, navodi jasne znakove koji ukazuju na prekomjernu masturbaciju.

1. Masturbirate do samoozljeđivanja

Ako u genitalnom području osjećate bolove i neugodu i ako postoje vidljivi znakovi ozljeda, znači da se tom aktivnošću prečesto bavite.

2. Osjećate potrebu za ponavljanjem masturbacije

Neki ljudi potpuno nesvjesno masturbiraju u serijama, ali ne zbog fizičke ugode nego zbog opuštanja i psihološkog rasterećenja. Ako primijetite da se okrećete masturbaciji kada ste napeti i nervozni, te to ponavljate, znajte da koristite masturbiranje kako biste izbjegli negativne emocije, a to nikako nije dobro.

3. Masturbiranje utječe na vašu ljubavnu vezu

Neovisno o tome jeste li u vezi ili ne, masturbiranje vas može odvojiti od partnera ili partnerice ako ste u vezi, ali i od potencijalne veze ako ste sami. Zašto? Zato što se na taj način povlačite u vlastiti svijet i stvarate u sebi dojam da ste na neki način sami sebi dovoljni.

4. Ne osjećate se dobro u vlastitoj koži, a taj osjećaj dodatno pojačava masturbacija

Jeste li više u dodiru sa samim sobom i vlastitom senzualnošću dok masturbirate? Ili se možda osjećate usamljeno i nepovezano? Ako se nakon masturbacije osjećate neugodno u bilo kojem smislu, dobro razmislite o svom emotivnom stanju.

5. Sramite se sami sebe

Osjećaj srama može vas razdirati, a do tog osjećaja dolazi zbog raznih razloga za vrijeme masturbacije. Ako se nakon masturbiranja javlja osjećaj srama, onda je to za vas istinski destruktivno iskustvo.

6. Masturbacija kontrolira vas, a ne vi nju

Kao i mnoge druge stvari u životu, masturbacija može izazvati ovisnost. Ako ne možete prestati masturbirati kad to odlučite, ovisni ste. Ako kasnite na neki važan dogovor, ali svejedno se na brzinu želite zadovoljiti, ovisni ste. Ovisnost je ozbiljna stvar i dobro bi bilo da se konzultirate sa stručnom osobom.

7. Opsesivno razmišljate o masturbiranju

Ako velik dio dana posvetite razmišljanju o masturbiranju, budite sigurni da nešto nije u redu. Primjerice, ako usred poslovnog sastanka razmišljate o zadovoljstvu sa samim sobom, znači da vam masturbacija utječe na poslovni život. Opsesivnost bilo koje vrste nikako nije dobra. Razmislite o tome i poduzmite konkretne korake da si pomognete.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj