Je li to zaista loše za vaše zdravlje?

08/05/2013

Mnogo je mitova i oprečnih teorija o našem zdravlju koje kruže među ljudima i ponekad izazivaju ozbiljnu zabrinutost. Ima li istine u takvim navodima? Istražili smo neke od njih…

Na pedikuri ćete dobiti gljivice?

Ponekad. Nažalost u nekim salonima ne drže do redovite sterilizacije pribora. I lak za nokte može biti rasadnik bakterija pa preporučamo da smanjite rizik zaraze tako što ćete ponijeti svoj lak za nokte.

Može li nošenje mobitela u torbici uzrokovati rak dojke?

Stručnjak za rak Ian Olver kaže da ova glasina nema osnova. „Zabrinutost zbog mobitela usredotočena je na tumore na mozgu ali još uvijek ne znamo da li korištenje mobitela duže od deset godina uzrokuje probleme u mozgu.“ No jedno istraživanje u SAD-u provedeno na tisući oboljelih od tumora na mozgu nije pokazalo povećani rizik zbog korištenja mobitela. „Kad je mobitel u vašoj torbi i ne odašilje zračenje malo je vjerojatno da je to problem“, kaže Olver.

Može li držanje laptopa u krilu uzrokovati rak jajnika?

Nema dokaza. Laptop stvara toplinu, ali ona ne može biti uzrok ove bolesti.

Jesu li sprejevi za samotamnjenje prijetnja za vašu kožu i zdravlje uopće?

Dermatolog David Wong smatra da je to mit. Aktivni sastojak spreja za samotamnjenje je kemikalija napravljena od šećera koja se prima za mrtve stanice kože na površini i ne prodire kroz kožu. Maglica spreja je kad je riječ o inhalaciji potencijalni iritant ali ne stvara probleme osim kod osoba koje boluju od astme ili sličnih bolesti. Kozmetičari koji nanose sprej nose maske zato što su često u doticaju s maglicom, kaže Wong, i preporuča da dok ste na tom tretmanu držite oči i usta zatvorene i trudite se ne udisati previše maglice.

Uzrokuju li plastične boce za vodu rak?

Konzerve za hranu i neki plastični spremnici obloženi su sa tvari koja se zove bisphenol A i koja spriječava da hrana preuzme metalni ili plastični okus. Neka su istraživanja povezala bisphenol A s razvojem predkancerogenih lezija kod laboratorijskih životinja. No Olver kaže da su količine davane životinjama bile ogromne i ne mogu se raditi usporedbe s time kako bi reagiralo ljudsko tijelo koje je različito od životinjskog.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj