Evo zašto je moguće da zatrudnite iako pijete kontracepcijske pilule

15/03/2019

Da, čak i kad ih pijete svaki dan u isto vrijeme, kako vam je doktor rekao

U rijetkim slučajevima, kada bi se dogodilo da žena koja pije kontracepcijske pilule zatrudni, dosad se uvijek smatralo da je nekako ona kriva - da je preskočila dan, ili se nije u potpunosti držala rasporeda. Naime, kontracepcijske pilule garantiraju 99% zaštitu od trudnoće, međutim to vrijedi samo ako pilule pijete svaki dan u isto vrijeme. Ako ih pijete svaki dan, ali u različito vrijeme postotak sigurnosti od trudnoće već pada na 91%. Zato kada bi se u ginekološkoj ordinaciji pojavila trudnica koja tvrdi da je pila kontracepcijske pilule,bilo je logično za pretpostaviti da je posrijedi njezino - ma koliko malo - odstupanje od rasporeda.Ipak, nedavna su istraživanja otkrila da postoji još jedan mogući razlog.


Kontracepcijske su pilule hormonalna terapija, koja sprječava da ostanete u drugom stanju. Nedavno provedeno istraživanje je utvrdilo kako je mogući uzrok gen CYP3A7*1C, koji inače postoji samo kod fetusa te se "isključi" prije rođenja. Ipak, kod malog postotka žena taj gen preživi do njihove odrasle dobi, stvarajući enzim CYP3A7, koji je zadužen za "kidanje" hormona. Kao rezultat, te su žene "otporne" na učinak kontracepcijskih pilula.

profimedia-0389557709

Srećom, gen je vidljiv na genetskom skeniranju pa će u budućnosti biti moguće upozoriti žene koje ga imaju, da se oslone na neki drugi oblik kontracepcije ako žele spriječiti neplaniranu trudnoću.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj