Draži su ti tamponi od uložaka i čašice? Ovo je sve što moraš znati!

24/06/2019

Cosmopolitan ti otkriva sve što si željela znati o tamponima, ali se nisi usudila pitati...

Može li se tampon 'izgubiti' u vagini? Iako je to rijetkost, tehnički je moguće. Ono što je češće, koliko god nevjerojatno zvučalo, je da netko stavi tampon i zaboravi na njega. Prije stavljanja novog tampona, uvijek razmislite jeste li izvadili prethodni. Ako niste sigurni, ne budite lijeni i naručite se na kratki odlazak ginekologu da vas pregleda na brzinu. Sindrom toksičnog šoka (takozvani SCT - rijetka zarazna bolest uzrokovana baketrijom povezanom s zlatnim stafilikokom) može se razviti ako ste tampon držali predugo u tijelu. Zbog toga svega je važno znati da li ste ga izvadili ili ne.

Koliko dugo držati tampon? To prvenstveno ovisi o vašoj menstruaciji. Ako se radi o normalnom menstrualnom ciklusu, tampone biste trebali mijenjati svakih 4 do 6 sati. Ali ako se radi o intenzivnijoj menstruaciji, to može biti i češće. Pažnja: ako tampone mijenjate bespotrebno prečesto, oni mogu isušiti vaginu i tako menstruaciju učiniti bolnijom. S tamponom možete i spavati, pod uvjetom da ga promijenite netom prije spavanja, i odmah nakon buđenja. Ako planirate dulje spavati (više od 8 sati), odlučite se na uložak, a ne na tampon.

Je li u redu tampon koristiti preventivno? Ne savjetuje se korištenja tampona prije menstruacije jer tampon neće ispravno funkcionirati i može prouzročiti nepoželjne infekcije. Tampone koristite samo ako su vam potrebni. Ako za vrijeme menstruacije gubite malo krvi, odlučite se na uložak umjesto tampona jer je tamponima, da bi funkcionirali, potrebno puno vlage. Stoga, ne koristite ih ako nije potrebno.

Je li normalno da je ponekad tampone teško odstraniti? Tamponi koje stavimo prve ili zadnje tijekom menstruacije, najčešće su oni koji je malo teže odstraniti. To je zato što na početku i na kraju ciklusa vagina nije dovoljno vlažna. Tu nema lijeka, jedino što možete napraviti je ne mijenjati tampone prečesto.

Je li u redu koristiti tampone nakon trudnoće? Krvarenja nakon poroda mogu biti znatna. Mlade majke često imaju bolove, pa im je potrebno malo nježnosti... Iz razloga što je naš imunosistem nakon poroda skloniji razvoju infekciji, i zato što se maternica još nije skroz oporavila od šoka i vratila u normalu, preporučaju se ulošci, a ne tamponi, u periodu oporavka i sve dok krvarenja ne prestanu. 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj