Detoks plan u jedan dan

18/02/2014

Ne, nećemo vas tjerati na neki ludi post ili klistir, imamo jednostavan plan za čišćenje organizma tijekom 12 sati. Gladovanje (kao uvijek u Cosmu), strogo zabranjeno!

7 sati : Popijte toplu vodu 

“Kad se probudite, najjača je koncentracija toksina u vašoj krvi pa će ispijanje vode pomoći da ih izbacite iz organizma”, kaže nutricionist Patrick Holford, autor knjige “The 9-Day Liver Detox”. Vrlo ćete se brzo osjećati poletnije i bit ćete puni energije. 

7.30 sati : Uzmite silimarin

“To je jedini dodatak za detoksikaciju u koji vjerujem”, kaže guru alternative Andrew Weil. “Poboljšava funkciju jetara, najvažnijeg organa za detoksikaciju u našem tijelu. Uzmite ga prije obroka.” 

8 sati : Dodajte lan 

 “U svoj doručak uvrstite i žličicu lanenih sjemenki, tako ćete potaknuti čišćenje probavnog sustava. “To je odlično rješenje da nakon tjedana blagdanskog prejedanja i teške zimske hrane potaknete probavu”, kaže nutricionistkinja Charlotte Watts. “Polijte po sjemenkama malo vode i pustite da odstoje preko noći i bit će još učinkovitije.” 

11 sati : Superhrana 

“Borovnice su ultimativna hrana za detoksikaciju organizma”, kaže Watts. “One sadrže elagičnu kiselinu koja je snažan antioksidans. Da biste bili siti do ručka, pojedite šalicu jogurta s borovnicama i žlicom meda.”

13 sati: Izbacite sol

“Sol uzrokuje nakupljanje vode u tijelu, što usporava eliminaciju toksina”, objašnjava nutricionistkinja Susannah Lawson. “Za jednodnevnu detoksikaciju odabrala bih salatu za ručak, s malo ili nimalo soli.” 

16.30 sati: Zelena injekcija

Za vaš jednodnevni program čišćenja dobro će vam doći čaša pšenične trave. Ona je puna nutrijenata, enzima koji pomažu probavi i detoksicirajućega klorofila. Možete je kupiti u biljnim ljekarnama.

19 sati: Lagana večera 

Sad kad ste već cijeli dan na čišćenju, ne bi bilo mudro sve to upropastiti hamburgerom i kolom, zar ne?! 

Zato radije pripremite salatu od lisnatog povrća, ubacite malo preprženih sjemenki bundeve ili suncokreta i malo kozjeg ili feta sira. Začinite jabučnim octom i s par kapi limunova soka. I čestitajte sebi što ste bez gladovanja očistili tijelo od toksina.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj