Ajoj, kako se odviknuti? Omiljena poza za sjedenje mogla bi ozbiljno oštetiti naše zdravlje

08/02/2021

Kako to mislite: 'Nemojte sjediti prekriženih nogu'?!

Ako ste imalo poput mene, onda poza u kojoj sjedite vrlo vjerojatno zaustavlja normalan rad cirkulacije. To je zato što svi moji načini sjedenja uključuju pozu koja je sve samo ne preporučljiva, a jedna jedina poza koju smatram pristojnom pri jednom mi je posjetu doktoru upravo oduzeta.

'Pokušajte se odviknuti od sjedenja prekriženih nogu', reče doktorica kao da mi je upravo poručila najnormalniju vijest na svijetu.

Sjediti prekriženih nogu vrlo je damski učili su nas, a i ženstveno i seksi tako da nam je to tijekom godina postala toliko prirodna poza da gotovo i ne znamo drukčije sjediti. Zapravo, vrlo vjerojatno i sada sjedite u toj pozi, zar ne? Jedan je razlog što to radimo već automatski, ali i zato što nismo svjesne posljedica koje ovakav način ima na naše zdravlje.

Naime, zadržavate li se u istoj pozi duži vremenski period, ne riskirate samo probleme s cirkulacijom o kojima vam sigurno tupe već godinama, već i paralizu. Da, paralizu! Loša je vijest ta kako je upravo ova poza jedna od onih u kojoj je taj rizik najveći.

Problem nastaje onda kad krvni tlak u tijelu počne rasti. Čak i ako nemate problema s tlakom, izbjegavanje ove poze pomoći će vam održavati zdraviji život te spriječiti eventualne poremećaje cirkulacije.

Jedan od razloga je taj da, jednom kad jedno koljeno naslonite na drugo, krv iz nogu krene navirati prema prsima, rezultirajući većom količinom krvi koja se pumpa iz srca, povećavajući vaš krvi tlak. Drugo moguće objašnjenje je da se krvni tlak povećava je izometrična vježba mišića nogu odnosno tjelovježba u kojoj se zglobovi ne pomiču i mišići ne produljuju.

Ta poza može dovesti i do neravnoteže zdjelice. Dulji period sjedenja prekriženih nogu mišić unutarnjeg bedra čini kraćim, a mišić vanjskog duljim što dovodi do opasnosti od iščašenja zglobova.

Pa, ako vam ni to nije dovoljan razlog da počnete mijenjati poze u kojima sjedite, sjedenje prekriženih nogu pojačava opasnost od proširenih vena. Naime, kad prekrižite noge, povećava se i pritisak na vene te se sprječava protok krvi, uzrokujući stanjenje i slabljenje krvnih žila. To, nadalje, može prouzrokovati nakupljanje krvi u nogama te oticanje vena. Naposljetku, istraživanje je dokazalo da sjedenje prekriženih nogu kroz period duži od tri sata može rezultirati iskrivljenim držanjem, bolovima u donjem dijelu leđa i vrata kao i neugodnosti u kukovima. Sad kad smo podijelili ove neugodne činjenice, možda bi bilo dobro da svi zajedno poradimo na zdravlju i ovu pozu sačuvamo za posebne prilike.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj