Borite se s viškom kilograma? Stručnjaci kažu kako ne spavate dovoljno

12/05/2021

Otkrivamo kako nedostatak sna utječe na obim vašeg struka.

Ako se borite s iznenadnim viškom apetita, krivac bi mogao ležati u nečem iznimno trivialnom poput one jedne neprospavane noći ili pak kroničnog nedostatka sna - tako bar nalažu stručnjaci.

Ako ste primijetili da nakon neprospavane noć na poslu ili u gradu, u organizam unesete više kalorija i veće količine hrane, znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji imaju odgovor. Naime, oni su otkrili da se čak i jedna neprospavana noć može odraziti na porast apetita sljedećeg dana.

Istraživanje

Dr Hengji Rao i tim njegovih kolega proučavali su grupu od 40 zdravih ljudi uzrasta od 21 do 50 godina, koji su imali redovan san od 6 do 8 sati.

Nakon 9 sati redovnog sna, Rao je izabrao grupu ispitanika, koja je trebala ostati budna nadolazeću noć, a cilj istraživanja bio je uspoređivanje jelovnika i prehrane ove dvije različite grupe. Tijekom istraživanja, znanstvenici su analizirali regularne snimke mozga.


Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja pokazali su da je grupa koja nije dovoljno spavala, unijela 1000 kalorija više u odnosu na grupu koja je redovno spavala. Došli su do zaključka da je grupa, kojoj je uskraćen kvalitetan san, naručivala više namirnica koje sadrže masti i manje ugljikohidrata u odnosu na drugu grupu.

Analizom MRI snimaka mozga, Rao je otkrio da nedostatak sna može utjecati na mrežu u vašem mozgu, što utječe na vaše donošenje odluka i cjelokupno ponašanje.

“Rezultati ovog istraživanja od velike su važnosti za ljude koji ne spavaju dovoljno i kvalitetno. Nažalost, trenutno ne znamo kako preokrenuti negativne efekte gubitka sna na moždane funkcije i prehranu, osim da više spavate”, rekao je Rao.

Potrebno je obaviti što više istraživanja kako bi se potvrdili točni uzroci i posljedice nedostatka sna na fit liniju, ali zasad je dovoljno da znamo da samo jedna neprospavana noć može biti odgovorna za naše prejedanje sljedećeg dana.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj