Bolovima recite zbogom

11/07/2013

Jedna od dvije žene patit će od povremenih bolova tokom mjeseca u nekom razdoblju života. Pokazat ćemo vam kako to razdoblje u mjesecu učiniti podnošljivijim.

Želja svih žena je riješiti se tog napuhnutog trbuščića, nadutosti, grčeva, mučnine i glavobolje koji se javljaju jednom mjesečno. Ovdje imamo stručne savjete kako bi u tome i uspjeli.

Zašto su bolovi tako jaki

Barem polovica ženske populacije doživjela je tako snažne bolove, koji se mogu usporediti s najjačim bolovima ikad. Oko 10 posto žena izostat će s posla jedan ili čak do tri dana zbog jakih bolova. Zašto se ovakva nelagoda javlja? Točan mehanizam nastanka perioda boli nije 100 posto siguran, ali čini se da je povezan s povećanom poizvodnjom kemijskih čimbenika u maternici koji se zovu prostaglandini. Oni uzrokuju kontrakcije maternice, što smanjuje protok krvi u maternici. Ostali upalni faktori također se otpuštaju u tom istom razdoblju i mogu uzrokovati bol.

Ključ za sprječavanje boli

Kod većine žena, period boli započinje obično prvi dan mjesečnice i traje do 3 dana. Dok većina nas odmah trči po svoje analgetike, postoji učinkovitije rješenje. Najbolji način za smanjenje prostagladina je da im se smanji proizvodnja prije nego se stvore. Da biste to učinili, ako imate redoviti ciklus, započnite s uzimanjem antiprostaglandina, nesteroidnog protuupalnog lijeka kao što je ibuprofen dan prije očekivanog dana početka menstruacije. Ako imate nepravilan ciklus, počnite uzimate antiprostaglandine čim uočite prve znakove menstruacije.

Zaustavite grčeve na svoj način

Ako ste zaboravili početi uzimati antiprostanglandine prije početka menstruacije, ne paničarite - postoje i drugi načini kako smanjiti bol u tom periodu. Smanjite unos ugljikohidrata jer oni mogu uzrokovati nadutost i pogoršati bolove. Umjesto toga, jedite cjelovite žitarice, voće i povrće. Umjesto kave pijte zeleni čaj koji će također umiriti vaše grčeve. Iako vam svi slatkiši u to vrijeme izgledaju privlačno, oni vam mogu izazvati grčeve pa ih nastojte izbjegavati. Ako ništa ne uspije, preporučamo topli termofor, najugodniju pidžamu i gledanje omiljene serije dok ne prođu ti dani u mjesecu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj