Angelina Jolie: "Odstranila sam obje dojke"

14/05/2013

Dok se svijet pitao kad će i kakvo biti vjenčanje Angeline Jolie i Brada Pitta, slavna je oskarovka ležala na operacijskom stolu, želeći spriječiti razvoj karcinoma

U emotivnoj kolumni pod naslovom "Moj medicinski izbor", objavljenoj u New York Timesu, Angelina Jolie otkrila je da se u proteklim mjesecima podvrgnula trima ozbiljnim operativnim zahvatima: "Moja se majka gotovo cijelo desetljeće borila s karcinomom i umrla je u 57. godini. Izdržala je taman toliko da upozna svoje prve unuke i privije ih u naručje. No ostala moja djeca nikad neće znati koliko je bila puna ljubavi i topline."

Početkom je godine Angelina napravila nekoliko nalaza krvi, koji su pokazali da u sebi nosi "pokvaren" gen: "BRCA1 strašno povećava rizik da se i u meni razviju karcinomi dojke i jajnika - šansa za prvi bila je 87%, za drugi 50%. Kad sam se suočila s tom stvarnošću, odlučila sam biti proaktivna kako bih rizik smanjila na najmanju moguću mjeru. Odlučila sam se na preventivnu dvostruku mastektomiju", napisala je Angie.

Od početka veljače do kraja travnja Jolie se podvrgnula trima operacijama, u kojima su njezine dojke najprije odstranjene, a potom je izvršena i rekonstrukcija. Brad Pitt je, naravno, bio uz nju cijelo vrijeme: "Imam sreće što mi je partner Brad tako pun ljubavi i podrške. Bio je sa mnom u bolnici svake minute svake operacije. Uspjelo nam je naći i koji trenutak za smijeh. Znali smo da je ovo ispravna odluka za našu obitelj i da će nas dodatno zbližiti, kao što i jest."

Angie, koja dobro pazi što će o sebi otkriti u javnosti, operacije je držala daleko od očiju radoznalaca, ali "željela sam sa svima podijeliti što sam prošla, jer se nadam da će i druge žene imati koristi od mog iskustva. Ohrabrila bih svaku ženu koja razmišlja o ovom velikom koraku za očuvanje vlastitog zdravlja da razmotri faktore rizika sa svojim liječnikom, kao i da razmisli o opcijama. Nakon svega se ne osjećam nimalo manje ženom. Osjećam se snažnijom jer sam donijela važnu odluku koja ni po čemu ne umanjuje moju ženstvenost."

"Život donosi mnogo izazova. Oni koji nas ne bi smjeli uplašiti su oni s kojima se možemo suočiti i koje možemo kontrolirati", završila je svoje pismo Angie, kojoj se klanjamo do poda.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj