Ne paničari! Lako je to samo reći, ali kako se zapravo smiriti?

30/12/2020

Stručnjaci su nam otkrili još nekoliko korisnih trikova kako doskočiti neugodnim napadajima

Suočite se s negativnim mislima.

Zapišite sve što vas muči. Zapisivanje će vas okupirati pa će negativne misli u procesu pisanja prije iščeznuti. Ili, još bolje, vodite dnevnik. Tjeskobne misli nisu promišljene, nisu logične ni koncizne, a kada ih pisanjem osvijestite, odnosno iz mraka iznesete na svjetlo, moći ćete ih realno analizirati. Zadajte si vremenski okvir u kojem ćete razmišljati o stvarima koje vas muče. Primjerice, jedan ili dva desetominutna “sekiranja” dnevno. I u tom se razdoblju fokusirajte na svoje negativne misli, ali bez pokušaja da ih ispravite. Pustite da vas prožmu, ali ne dulje od određenog roka. Ostatak dana potrudite se ne razmišljati o onome što vam stvara nemir. Ako vas opet počnu opsjedati, “sačuvajte” ih za sljedeću anksioznu desetominutnu seansu.

Prihvatite nesigurnost.

Mark Twain je rekao da je u životu prošao mnoge teške trenutke, a neki od njih su mu se doista dogodili. Ukratko, činjenica da ste proveli sate i dane brinući se o stvarima koje bi mogle poći po zlu neće ih spriječiti. One će se dogoditi (ili neće) neovisno o vašim željama. Prebiranjem crnih misli po glavi uništavate si užitak u lijepim životnim trenucima. Pokušajte se koncentrirati na trenutak u kojem se nalazite i prestanite skakati u crnu rupu budućnosti koju si predviđate. 

Brinite se o sebi.

Prakticirajte tehnike relaksacije kao što su meditacija, joga, duboko disanje... Sve to vam može pomoći da se opustite i odagnate loše misli. 

Pazite na prehranu.

Događa li vam se često da zbog dnevnih obaveza zaboravite jesti i potom u trenutku osjetite strašan nemir i nervozu? Vjerojatno vam je zbog gladi pao šećer, što može izazvati anksioznost. 

Redovito vježbajte.

Tjelovježba je prirodan mehanizam eliminiranja stresa. Trideset minuta dnevno bit će dovoljno da osjetite psihičku i fizičku promjenu nabolje. 

Dovoljno spavajte.

Priuštite si sedam do devet sati sna ako se želite probuditi odmorni i opušteni. Premalo sna pojačava anksioznost koja uzrokuje napadaje panike. 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj