Najbolje vijesti danas! Gin je i službeno proglašen najzdravijim alkoholnim pićem, a pomaže i kod mršavljenja

29/07/2021

Sada sa sigurnošću znamo čime nazdravljamo toplim proljetnim danima.

Dragi ljubitelji gina, ponosno nazdravite svojim čašicama - čini se kako gin, piće obožavano još od 18. stoljeća, dolazi s nizom prednosti za naše zdravlje.

Za početak riječ je o alkoholnom piću koje se dobiva iz bobice kleke, smreke odnosno borovice, a ako još uvijek niste čuli izraz "kleka kao apoteka", riječ je o iznimno zdravoj “super namirnici” poznatoj po svojim iznimno ljekovitim svojstvima zbog čega se u Srednjem vijeku često koristila u medicini.

No, ono što bi vas posebno moglo iznenaditi je i činjenica da gin, osim što je iznimno niskokaloričan dolazi s nizom benefita za naše zdravlje, ali i ljepotu pa, sljedeći put kad vam netko kaže da gin nije najbolje piće na svijetu, ponosno argumentirajte jednom od sljedećih 5 točaka:

1. Prigodan i ako ste na dijeti

Ne brinite za svoju liniju. Prema Livestrongu, gin je jedan od najmanje kaloričnih alkoholnih pića s 97 kalorija po čašici. Bobice smreke stupaju u akciju povećanjem broja enzima koji razgrađuju vašu hranu i pomažu u probavi. S druge strane, to se ne odnosi i na popularan gin-tonik pa pripazite s kojim ga sokovima miješate.

gin tonic

2. Bori se protiv bolesti jetre i bubrega

Zahvaljujući borovicama, gin pomaže sprječavanje zadržavanja vode u tijelu omogućujući propuštanje više vode of bilo kojeg drugog alkohola. Drugim riječima, svi oni toksini i bakterije koje konzumirate kad pijete alkohol na ovaj se način lakše ispiru iz vašeg sustava.

3. Dobar je i za vaše kosti

Ako patite od bolova u zglobovima ili kostima, bit će vam drago čuti kako borovica može poslužiti kao efektan tretman protiv kroničnih bolova i upala poput artritisa. Tu uskače i popularan (bakin) recept grožđica namočenih u ginu koje možete držati staklenci, a samo nekoliko takvih grožđica dnevno riješit će niz neugodnih problema.

borovica

4. Više antioksidansa = manje bora

Iako vam ne savjetujemo (bar službeno) da svoju omiljenu kremu protiv bora zamijenite bocom Hendrick’sa, borovice su prepune antioksidansa što znači da potiču regeneraciju stanica u vašem tijelu postižući zaglađeniji te zdraviji izgled kože.

gintoinc

5. Produžuje vam život

Bobice smreke sadrže flavonoide koji su izvrsni za prevenciju bolesti srca i poboljšanje cirkulacije krvi tijekom starenja. Ipak, to ne znači da će vam svaka čašica više dodatno produljiti život budući da će pretjerivanje imati itekako suprotan učinak.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj