8 stvari koje možete učiniti da biste se osjećali bolje

23/03/2020

Pandemija koronavirusa može izaziva anksioznost. Želimo pomoći.

Cijeli se svijet trenutno osjeća kaotično. Teško se usredotočiti na bilo što - svoj posao, čak i Netflix binganje ne pomaže - dok na vaš telefon stalno stižu notifikacije prepune loših vijesti iz cijelog svijeta, WhatsApp poruke zabrinutih prijatelja, ozbiljni razgovori s obitelji. Čak i šale na temu COVID-19 (koje često i nisu baš toliko smiješne) ponekad samo pogoršavaju anksioznost koju osjećamo. Ne pomažu niti apokaliptične push-notifikacije s lošim vijestima i SMS poruke zabrinutih prijatelja. Kao Cosmo redakcija, nadamo se da ćete biti u mogućnosti ostati kod kuće sljedećih nekoliko tjedana i prakticirati "društveno distanciranje" kako bismo, svi zajedno, ograničili širenje COVID-19. No, otkazivanje planova i odluka #iorestoacasa (popularni talijanski hashtag nastao iz kosolidarnosti prema Italiji, u prijevodu, "ostajem kod kuće") može rezultirati osjećajem usamljenosti i, jednostavno rečeno, sve nam je to nekako čudno. Zbog toga vam, u suradnji sa našim kolegama iz SAD Cosmopolitana,  donosimo nekoliko savjeta kako ostati mentalno stabilan u ova neviđena vremena.

Budite zdravi i čuvajte se, dragi naši Cosmonautice i Cosmonauti.


Ostanite povezani

Usamljenost može imati ozbiljan utjecaj na vaše mentalno zdravlje. "Važno je ostati povezan s obitelji, prijateljima i kolegama, što pomaže u sprječavanju usamljenosti i smanjenju anksioznosti", preporučuje psihologinja i life-coach Shelley Sommerfeldt. Srećom, s tehnologijom je to vrlo lako. Da biste se osjećali manje izolirano, FaceTime, SMS, WhatsApp video, e-mail, ili telefonski poziv je uvijek dobra ideja.

Također je važno komunicirati sa sobom tijekom društvenog distanciranja. Alyssa Petersel, socijalna radnica (i osnivačica i izvršna direktorica portala i časopisa MyWellBeing), predlaže. "Vježbajte radoznalost i iskrenost prema tome kako se stvarno osjećate, jer zadržavanje svojih osjećaja u sebi može pojačati anksioznost", kaže Petersel.

"Sjetite se da niste sami", dodaje terapeutkinja Lisa Marie Bobby, doktorica znanosti, osnivačica online mreže za terapiju GrowingSelf.com. "Izolirati se u svojoj kući stvara osjećaj kao da ste sami kao otok, ali svi koji znate vjerojatno prolaze kroz istu situaciju."


Usredotočite se na mir


"Meditacija, smirenost, vježbe za opuštanje i opuštenost kao takva mogu olakšati anksioznost", kaže Sommerfeldt. Svakodnevno posvetite nekoliko minuta nekom od rituala opuštanja - isprobajte joga vježbe na YouTubeu ili skinite jednu od aplikacija za meditaciju. Dobra prehrana i kvalitetan san također vam mogu dati osjećaj kontrole.Radite stvari koje vas čine sretnima


Odaberite nešto što možete raditi dok se društveno distancirate, poput kuhanja svog najdražeg jela koje vas uvijek razveseli ili gledati svoju omiljenu seriju. "Uključite ove aktivnosti u vaš dnevni plan, gdje i kada je to moguće", savjetuje Petersel. Sljedeći put kad se osjećate prenapučeno ili pod stresom ili jednostavno imate osjećaj da vam misli bježe, sjetite se ovog malog trika koji ćete uvijek imati "u rukavu".


čitanje-netflix-chill-rad-od-kuće-covid-19

Budite kreativni u druženju


Dominique Samuels, psihologinja za wellness aplikaciju za međuljudske odnose Emi Couple, preporučuje pronalaženje stvari koje možete raditi s prijateljima fizički odvojeni. Komunicirajte uživo FaceTime-om dok gledate novu Netflix seriju sa svojom najboljom frendicom. Ako ste gejmerica ili gejmer, možete čak i igrati online-video-igre zajedno.

View this post on Instagram

A post shared by Cosmopolitan (@cosmopolitan) on
Zaokupite svoj um

Pronađite nešto što će vam odagnati um od negativnih misli kako biste se odmorili od loših vijesti. Reorganizirajte svoj ormar, isprobajte neki novi hobi ili dovršite knjigu koja laži na noćnom ormariću već tjednima. "Važno je tu i tamo odagnati misli od trenutne situacije", preporučuje Sommerfeldt.

 

Postavite granice u vezi vijesti i društvenih medija

Svakako, važno je ostati ostati informiran tijekom ovih kriznih. Međutim, nemojte zaboraviti da primanje konstantnih notifikacija s porukama zabrinutih prijatelja ili alarmantnih push-notifikacija s vijestima može biti jednostavno too much. Petersel preporučuje određivanje vremenskih razdoblja kada ćete se "isključiti" vremena kako bi se vaš um mogao "resetirati i ponovno vratiti u normalu". Barem malo.


rad-od-kuće-savjeti-0501737897Zapišite mantre koje vas prizemljuju

"Sitni podsjetnici koji vam pomažu da se centrirate i fokusirate mogu napraviti veliku razliku", kaže Petersel. Tako ona predlaže da napišete nekoliko mantra u koje vjerujete i ostavite ih na vidljivim mjestima po stanu kako bi vas podsjetile na fokus.
 

Ako radite od kuće, "rutina koja odražava dnevnu praksu uredskog života može biti korisna", kaže Katrina Gay, nacionalna direktorica za strateška partnerstva pri SAD Nacionalnom savezu za mentalne bolesti (NAMI). To znači postavljanje alarma za vježbanje, ako i inače vježbate tijekom tjedna. Koliko god primamljivo bilo odvući laptop u krevet i čitav dan raditi od kuće u pidžami, probajte sjesti za pravi stol ili stol i odjenuti se kao da idete na posao. Redite pauze redovito i "idite na ručak" kako biste i inače. Probajte se disciplinirati, oduprite se radu po noći, i probajte što više održati svoje redovno radno vrijeme, kao i inače.

Cosmopolitan

Novo

Komentiraj