7 stvari koje biste trebale znati o raku jajnika

05/02/2019

U ponedjeljak, 4.2. je obilježen Svjetski dan borbe protiv raka. Rak jajnika je šesti najčešći tip raka kod žena te iako se češće pojavljuje kod žena iznad 45 godina, moguće je da pogodi i mlađe žene. Evo što trebate znati o simptomima i uzrocima ove bolesti...

1. Može imati jako suptilne simptome

Nije istina da je rak jajnika "tiha bolest", mnoge žene imaju simptome prije nego što odu na pregled, ali ne znaju na što se simptomi odnose. Oni mogu biti vrlo suptilni i djelovati nepovezano, ali ovo su četiri ključna simptoma raka jajnika:

  • stalni osjećaj nadutosti u crijevima
  • bol u crijevima i području zdjelice
  • neobjašnjive promjene u probavi (čak i ako morate urinirati više nego inače)
  • smanjeni apetit

Uzmite u obzir da ovi simptomi moraju trajati neko duže vrijeme da biste imali razloga za brigu. Stalni osjećaj nadutosti u crijevima treba konstantno trajati barem tri tjedna, prije nego što pomislite na najgore.

2. Papa test ne može otkriti rak jajnika

Ovo je uobičajena zabluda, međutim papa test je zapravo samo bris vrata maternice.

3. Postoji više različitih vrsta raka jajnika

Epitelni ovarijski tumor je najčešći oblik raka jajnika, a nastaje iz stanica na površini jajnika ili pokrovnog epitela jajnika,

Tubarni karcinom ili rak jajovoda vrlo je rijetka bolest, a tek je nedavno otkriveno da rak može početi iz jajovoda.

Karcinom jajnika porođenih stanica započinje u jajnoj stanici i također je vrlo rijedak, ali za razliku od ostalih tipova, koji uglavnom pogađaju žene starije od 40 godina, ova je vrsta učestalija kod tinejdžerica.

Stromalni karcinom jajnika je ne-epitelni ovarijski tumor, koji kreće iz spolnih stanica. Također je češći kod mlađih žena.

4. Rak jajnika može biti genetski nasljedan

Ako imate dvije ili više osobe u obitelji, koje su imale rak dojke ili rak jajnika, moguće je i da je vaš rizik od bolesti povećan.

profimedia-0345263674

5. Kontracepcijske pilule zapravo smanjuju rizik od raka jajnika

Svaki put kada vaše jajašce napusti jajnike, površina jajnika ostaje malo oštećena. Ta se površina redovito sama obnavlja, ali upravo zbog tog obnavljanja postoji mogućnost stvaranja malignih stanica. Ženama koje piju kontracepcijske pilule je ciklus neredovit pa se samim time i površina jajnika štiti od oštećenja i obnavljanja.

6. Brojne trudnoće i dojenje također smanjuju rizik

Kao i kod kontracepcijskih pilula, ciklus je neredovit kada žene doje ili su trudne pa se samim time smanjuje rizik mogućnosti nastanka raka.

7. Postoji više načina dijagnoze

Veš će ginekolog prvo opipati područje vašeg abdomena, a sljedeći su koraci ultrazvuk, koji će prikazati same jajnike i test krvi jer povećana količina enzima CA125 može značiti rak jajnika.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj