7 iznenađujućih faktora koji mijenjaju okus vaše vagine

31/05/2016

Tko bi rekao da je broj 3 toliko bitan?

Svi smo bar jednom bili u situaciji u kojemu nam je frendica savjetovala da prije „onog“ spoja pijemo puno soka od ananasa jer će to poboljšati miris i okus naše intimne zone, ali to ne može biti jedini način (i drži li to uopće vodu?).

I dok još ne postoje znanstvena istraživanja koja potvrđuju trik sa sokom od ananasa, nudimo vam još nekoliko faktora koji, bar prema tvrdnjama liječnika, mogu utjecati na okus vaše vagine.


1. Lužnate namirnice poput šparoga, češnjaka i jakih začina poput curryja.

Svenamirnice koji mijenjaju prirodni pH, mogu pogoršati miris vaše vagine. Pa, to objašnjava onaj neugodan miris urina tijekom sezone šparoga.

2. Antibiotici.

Uzimanje antibiotika mogu poremetiti prirodne bakterije vagine, uzrokovati gljivične infekcije i rezultirati promjenom uobičajenog vaginalnog iscjetka. Budući da antibiotici ubijaju sve prirodne bakterije, to može promijeniti pH, a to, nadalje, mijenja miris/okus vagine. Naravno, to ne znači da biste trebali izbjegavati antibiotike onda kad su vam stvarno potrebni. Zdravlje je i dalje prioritet.

3. Vitamini.

Svima su nam potrebni vitamini i ne bismo ih trebali prestati uzimati, ali liječnici tvrde kako prevelika količina vitamina B može prouzrokovati čudne mirise, posebno ako imate naviku uzimati velike količine multivitamina. Iako su zdravi, ne bismo trebali pretjerivati ni s vitaminima, kao ni prestati s uzimanjem zato što nam je u tom trenutku bitnije kakvog smo okusa.

4. Rijetka pojava zvana trimethylaminuria.

Mutacije specifičnih gena u određenim okolnostima mogu prouzrokovati stanje zvano trimethylaminuria, što izaziva nemogućnost tijela da rastavi kemijski sastav nazvan trimetilamin. Ovaj sastav je odgovoran za miris poput mirisa ribe, a manifestira se putem daha, urina i znoja.

5. Pšenična trava.

Sjećate se epizode serije „Seks i grad“ u kojoj Samantha dečka tjera da pije sok od pšenične trave jer čudno miriše? Pa, prema tvrdnjama liječnika, pšenična trava poput klorofila djeluje kao prirodan uklanjač mirisa, pa logično, može promijeniti miris vaše vagine.

6. Vaša mjesečnica.

Osim tijekom, vaša bi vagina mogla imati blago metalni okus prije i nakon mjesečnice. Sasvim normalno.

7. Vježbanje.

Znojenje u teretani moglo bi prouzrokovati nešto slaniji okus zbog količine soli koja se izlučuje tijekom znojenja. Dobro, ovo nam nije trebao reći liječnik, ali svaka stručna potvrda ipak dobro dođe!


Sitne promjene u mirisu, pa tako i okusu vagine, nisu znak za uzbunu i potpuno su normalne te ovise o mnogočemu. Ipak, primijetite li ogromnu promjenu ili se nešto jednostavno čini da nije onako kako bi trebalo biti, obavezno otiđite liječniku.

Izvor: Cosmopolitan US


Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj