5 testova koje ste dosad trebali obaviti

30/03/2013

Ako još niste obavili ove ginekološke testove, onda je krajnje vrijeme da se naručite na pregled. SAD!

1. PAPA-TEST

Trebali biste ga obaviti svake dvije godine nakon 18. godine (ili dvije godine nakon što ste postali spolno aktivni). Test pokušava utvrditi abnormalnosti stanica ili promjene koje mogu dovesti do raka vrata maternice. Trebate znati da Papa‑test neće dijagnosticirati klamidiju ni bilo koju drugu spolnu bolest. Procedura se sastoji od uzimanja brisa vrata maternice – pri čemu se koriste špatula, štapić s vatom i stakalce – koji se zatim analizira u citološkom laboratoriju.

2. PAPNET TEST

Ovaj test daje preciznije rezultate od Papa-testa jer koristi kompjutorizirano očitavanje preparata da bi se otkrile promjene na stanicama koje je možda citolog propustio.
Nove tehnike dovele su do porasta kvalitete u dijagnostici promjena stanica vrata maternice pa ovaj test otkriva abnormalne stanice 65 posto bolje od običnog, a zabilježeno je i smanjenje broja nekvalitetnih uzoraka za 50 posto,
u usporedbi s Papa-testom.

3. KLAMIDIJA

Da, znamo da smo vas već upozorili na infekcije te da u njih spada i klamidija, ali s obzirom na opasnost od nje, nije zgorega ponoviti. Često ljudi ne znaju da je imaju i često je ne liječe, a ona potajice nanosi veliku štetu organizmu i vodi do neplodnosti. Zato, ako ste od posljednjeg pregleda našli novog dečka, ponovite test (svaki put kad imate novog partnera).

4. HPV DNK TEST

Nakon što je otkriveno da rak vrata maternice uzrokuju određeni tipovi HPV-a, došlo se na ideju da bi testiranje na HPV bilo korisno u prevenciji bolesti. Taj se test preporučuje ženama koje su imale loš nalaz Papa-testa da bi se utvrdilo je li se virus povukao. Ako dva testa zaredom budu uredna, možete i dalje Papa‑test obavljati svake dvije godine.

5. SPOLNE INFEKCIJE

Vjeruje se da Papa‑test može dijagnosticirati i spolno prenosive bolesti, ali to je sasvim pogrešno. Ginekolog vam treba preporučiti sasvim drukčije pretrage koje mogu dijagnosticirati klamidiju, gonoreju i trihomonadni kolpitis. Test je najbolje obaviti kad budete radili i Papa‑test. Infekcije se obično razvijaju pritajeno te oboljeli nemaju kliničke znakove bolesti i ne znaju da je imaju te nesvjesno prenose infekciju na druge.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj